Der er solgt tusindvis af postkasser i de nordjyske byggemarkeder de seneste måneder. Foto: Daniel Mikkelsen

Postkasser bliver revet væk

Tusindvis af postkasser bliver langet over disken hos de nordjyske byggemarkeder i denne tid. Der er nemlig kun fire dage, til at postkasserne skal sættes op i skel, hvis man fortsat vil modtage sin post.

Nytårsmorgen skal postkassen stå placeret korrekt ved vejen, ellers risikerer du, at posten ikke længere bliver leveret.  

Her i regionen tvinger den nye postlov 103.000 nordjyder til at sætte ny postkasse op i skel inden årsskiftet, og det får mange til at valfarte til byggemarkederne for at købe nye postkasser og dertilhørende udstyr. 

I Silvan i Aalborg er der de seneste måneder blevet solgt seks gange så mange postkasser sammenlignet med forrige år, fortæller afdelingschef Dan Støttrup Nielsen:
 
- Der har været knald på, siger han.
 
Tirsdag, fire dage før den nye postlov træder i kraft, bliver postkasserne fortsat revet væk.

- Jeg fornemmer, at folk begynder at blive lidt desperate, fordi de godt ved, at de skal have det ordnet inden 1. januar, ellers får de ikke deres post, siger Dan Støttrup Nielsen.

Hos Post Danmark viser stikprøver, at danskerne er ved at være klar til den 1. januar. Mange har allerede sat deres postkasser i skel eller gjort forberedelser til det. Men postkassens placering skal også være i orden, hvis man fortsat vil modtage sin post.

- I yderste konsekvens risikerer man, at vi holder med at omdele posten. Vi gør det dog ikke fra den ene dag til den anden. Vi vil skrive til dem, der ikke har fået deres brevkasse sat ud i skel, og så vil vi give en kort frist til, hvornår man så skal have sin postkasse på plads, fortæller Eva Malene Hartmann, som er chef for Privatkunder i Post Danmark. 

Det siger reglerne fra 1. januar:

  • Alle helårsboliger - uanset byggeår - skal senest 1. januar 2012 have postkassen opstillet i skellet med front ud mod nærmeste offentlige vej.
  • Brevkassen skal opstilles, så afstanden mellem brevindkastets underkant og terræn, fortov eller vej er mindst 100 cm og højst 120 cm.
  • Du kan placere postkassen vinkelret mod adgangsvejen, hvis en anden placering generer adgangen til huset, men den skal stå i skel.  
  • Postkassen skal være synlig og forsynet med tydeligt navneskilt. Postkassen skal også være have lås.
  • Hvis din hoveddør sidder helt ud til skellet, må du godt have en brevsprække i døren.
  • I alle etageejendomme skal der være monteret et brevkasseanlæg ved gadedøren. Bor du i en bevaringsværdig ejendom, kan kommunen stille særlige krav til, hvordan din postkasse skal se ud.
  • Er du gangbesværet eller på anden måde hæmmet af et fysisk eller psykisk handicap, skal du henvende dig til kommunen, der herefter afgør, om du kan få posten leveret direkte til døren.

Kilde: bolius.dk