Postkort mod unges knallertkørsel

7.594 postkort til nordjyske forældre forsøger at stoppe ulovlig kørsel på tunede knallerter. Knallertkontrol i hele Nordjylland, fra i morgen tirsdag.

<b>Postkort mod tunede knallerter</b>
Knallertkørsel er langt farligere, end forældrene tror, og det vil Nordjyllands Færdselssikkerhedsudvalg gøre noget ved. Derfor sender udvalget i løbet af denne uge postkort ud til 7.594 forældre med sønner i alderen 14-16 år i Nordjylland. Postkortet opfordrer dem til at stoppe deres sønners ulovlige kørsel på en tunet knallert, med sprit i blodet eller uden hjelm.

<b>Eksplosiv stigning i skader</b>
I 2006 kom 51 nordjyder i alderen 7-19 år til skade på knallert. I 2007 var tallet eksploderet til 88 - heraf 43 alvorligt tilskadekomne og 1 dræbt.

<b>Forældrene skal gribe ind</b>
Det er forbudt for unge under 16 år at køre knallert, og forældrene har et ansvar for, at deres børn ikke kører knallert, før de har fået et knallertbevis.

- Undersøgelser viser, at halvdelen af alle 14-15 årige i et eller andet omfang har prøvet at køre på knallert. 15% af de adspurgte kører endda ofte på knallert. Det er alt for mange, og forældrene har her et stort ansvar for at gribe ind, siger formand for Nordjyllands Færdselssikkerhedsudvalg, Ernst Østergaard Pedersen, og tilføjer:

- Det er et alvorligt problem, når forældrene ser igennem fingrene med den ulovlige kørsel, fordi de fejlagtigt tror, at det er ufarligt at køre på knallert. Det er en rigtig god ide at snakke med sine børn om god og sikker kørsel samt opsætte regler for, hvordan og hvornår ens børn må køre knallert.

<b>Fart giver ulykker</b>
De unge kører ofte med for høj fart med en høj promille og uden hjelm. Den cocktail er dømt til at gå galt, og derfor ser man stadig flere unge blive indlagt på sygehusene med voldsomme skader efter en knallertulykke.

- Vi ser jævnligt 14-15-årige, der kommer ind med alvorlige skader, fordi de er kørt galt på en knallert. Det kan være en svær hjernekvæstelse og blødninger i hjernen, brækkede ben og arme eller rygsøjle. Dem med alvorlige skader får sjældent et normalt liv igen. Mange må opgive job og uddannelse og risikerer at skulle tilbringe resten af livet på en institution, siger professor Jørgen Feldbæk Nielsen fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter.

<b>Om kampagnen</b>
Kampagnen er lavet i samarbejde mellem politi, kommuner, de regionale færdselssikkerhedsudvalg, TrygFonden, Vejdirektoratet og Rådet for Større Færdselssikkerhed.
Kampagnen består af postkort til forældrene, radiospot og annoncer i de lokale ugeaviser.
Fra tirsdag d. 28. oktober vil politiet lave knallertkontrol i hele Nordjylland.