LIGE NU:

Potensen kan redde liv - men det ved de nordjyske mænd ikke

Rejsningsproblemer kan være tegn på alvorlige sygdomme, men de nordjyske mænd ved forbavsende lidt om potensen.

Rigtig mange nordjyske mænd har problemer med potensen, men meget få ved noget om rejsningsproblemer. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Eli Lilly.

Gentagne rejsningsproblemer kan være tegn på alvorlige sygdomme som hjertekarsygdom og diabetes. Men det er to ud af tre nordjyske mænd ikke klar over. Det på trods af, at hver anden mand over 40 år oplever rejsningsproblemer.

Problemerne opstår, når der ikke er nok blodgennemstrømning i penis. Fordi blodkarrene i penis er små i forhold til blodårerne ved for eksempel hjertet, viser åreforkalkning sig ofte tidligt i form af rejsningsproblemer.

- Reagerer man ikke på symptomerne og søger læge, risikerer man, at åreforkalkningen med tiden udvikler sig til langt alvorligere sygdomme, siger Astrid Højgaard, der er ledende overlæge ved Sexologisk klinik på Aalborg Sygehus.

Mænd med rejsningsproblemer har 48 procent større risiko for at udvikle hjertekarsygdom indenfor fem år.

Undersøgelsen viser også, at mere end hver fjerde nordjyske mand tror, at rejsningsproblemer oftest skyldes psykiske årsager. Kun hver 11. ved, at rejsningsproblemer rent faktisk oftest skyldes fysiske årsager.

- Hvor vi tidligere anskuede problemer med potensen som en psykisk tilstand, ved vi i dag, at rejsningsbesvær er en fysik tilstand - der har psykiske konsekvenser, siger Astrid Højgaard.

Det ved de nordjyske mænd ikke...