Poul Edvin Kjær Sørensen mindet

[size=3]For 70 år siden blev den første danske frihedskæmper henrettet af tyskerne, og det blev i dag markeret på kirkegården i Nørresundby.[/size]

Den 18. august 1943 modtog Poul Edvin Kjær Sørensen, sammen med sin gruppe, en sending våben fra England. På vej væk fra nedkastningsstedet, blev de indhentet af tyskerne i Skørping, og i den efterfølgende ildkamp blev Niels Erik Vangsted dræbt, og Poul Edvin Kjær Sørensen taget til fange.

Begravelsen af Niels Erik Vangsted udviklede sig til så voldsomt, at tyskerne ikke turde begrave Poul Erik Kjær Sørensen i Danmark efter henrettelsen. I stedet blev liget fragtede til Warnemünde og begravet der. Først efter krigen blev han hentet hjem til familiegravstedet i Nørresundby. Poul Edvin Kjær Sørensens fætter deltog i dagens markering. Han var dengang 11 år, men husker tydeligt den dag tyskerne tog hans fætter.

 

-Den sidste dag jeg så Poul, var på hjørnet af Sønderbro og Jyllandsgade, og der gav han os en is. Da var han på vej hen til Heinrich Thomsen, for at slutte sig til de andre. Derefter tog de ned til Rold Skov, siger Ivan Rødbro Bløde, fætter til Poul Edvin Kjær Sørensen til TV2/NORD.

 

Henrettelsen af Poul Erik Kjær Sørensen, var en medvirkende årsag til, at den danske regering dagen efter opgav samarbejdspolitikken med den tyske besættelsesmagt.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland