LIGE NU:

Præsterne i Viborg skal give hånd

Heftig debat i Viborg stift i denne uge. En del præster ønsker ikke at give hånd til kvindelige kolleger. Men uanset deres tro, har de ikke loven på deres side. Det mener en professor i forvaltningsret.

Ifølge professor Claus Haagen Jensen, skal alle, uanset deres tro, følge ligestillingsloven.

- De må gerne tro, på det de vil, men det grundlæggende er, at det ikke skal afholde dem fra at efterleve deres civile eller borgerlige forpligtelser, siger Claus Haagen Jensen, der er ansat ved Aalborg Universitet.

Sognepræst Claus Olsen fra Fur er en af de præster, der mødte op i Bispegården i Viborg i dag. Han ønsker af religiøse årsager ikke at give kvinder det symbolske håndtryk ved ordineringsceremonien.

- Det der er hele problemet er, om det her er en markering af noget, der ligger nedenunder, og som er et kirkeligt lidelsesproblem, eller om det bare er en høflighed. Det her er mere end bare en høflighed, siger sognepræsten fra Fur.

På torsdag holder biskoppen møde med de kvindelige præster. Indtil da vil han ikke kommentere afgørelsen.

- Jeg henholder mig til, at kirkeministeren har sagt, at det er biskoppen, der håndterer den sag, siger Biskop i Viborg Stift, Karsten Nissen.

Findes der ikke et kompromis, kan det få konsekvenser for ansættelsen, mener Claus Haagen Jensen.

- Sat på den yderste spids, hvis man ikke vil samarbejde, så har man ikke længere nogen plads i den danske folkekirke. De er statsansatte tjenestemænd. Og så kan de afskediges i sidste ende, siger Claus Haagen Jensen.

Den endelige afgørelse offentliggøres på fredag.