Foto: Kenni Eggert Nissen

Preben Bang: - Vi er rigtig meget bagud i alle fængsler

Ifølge fungerende retsordfører for Venstre, Preben Bang Henriksen, skal der handles på den store overbelægning i Kragskovhede og andre danske fængsler.

Fængslet Kragskovhede er i øjeblikket fyldt til bristepunktet og mere til. Fængslet har i øjeblikket 239 indsatte, men der er i virkeligheden kun plads til 211.

Hvis det ikke lykkedes, så er det en situation, vi ikke kan vedstå os i Danmark på længere sigt. Jeg kan bare garantere for en ting. Det er ikke sådan, at vi begynder at løslade folk.

Preben Bang Henriksen, fungerende retsordfører for Venstre.

Og den store overbelægning skaber konflikter blandt de mange indsatte, og der er problemer med at skaffe betjente til at dække vagterne. Det fortæller tillidsmand ved Kragskovhede Fængslet, Karsten Pedersen.

Fungerende retsordfører for Venstre, Preben Bang Henriksen, erkender, at forholdene i de danske fængsler lige nu ikke er gode nok.

- Det er korrekt, at vi er rigtig meget bagud i alle fængsler i dag, og det forsøger vi at gøre noget ved, siger Preben Bang Henriksen (V) til TV2 Nord.

Flere rockere bag tremmer

Ifølge retsordføreren for Venstre indgik man for halvandet år siden et nyt forlig om Kriminalforsorgens økonomi, hvor alt var i den skønneste orden. Men siden er der kommet flere indsatte.

- Det, der er sket over det sidste halvandet år er, at vi har fået fængslet så utroligt mange rockere, og mange har fået fængselsdomme op til 20 års fængsel, og det påvirker jo hele systemet. Vi har fået flere indsatte, og det er vel at mærke hårde indsatte, siger Preben Bang Henriksen og fortsætter:

- De, der har begået mindre kriminalitet, de afsoner ved fodlænke og samfundstjeneste. Så det er klart, at det her er et problem, vi skal have taget fat på øjeblikkeligt.

- Der skal ansættes flere

I år har Kragskovhede i gennemsnit haft en belægningsprocent på 109 procent. I dag er der knap 4.000 indsatte i de danske fængsler. Det er samme antal som for 10 år siden. Til gengæld er antallet af fængselsbetjente i samme periode faldet med mere end 500. Preben Bang Henriksen peger på, at der skal ansættes flere for at løse problemet.

- Løsningen er, hvad kriminalforsorgen lige nu er i gang med: nemlig at søge personale på livet løs. Vi skal have opnormeret de danske fængsler, for det her er både et problem for de indsatte og det personale, der er der, lyder det fra Preben Bang Henriksen.

Men hvordan forventer du, at det skal være realistisk at rekruttere til et job, som har ret hårde arbejdsforhold for tiden?

- Hvis det ikke lykkedes, så er det en situation, vi ikke kan vedstå os i Danmark på længere sigt. Jeg kan bare garantere for en ting. Det er ikke sådan, at vi begynder at løslade folk. Så må justitsministeriet sammen med Kriminalforsorgen komme med andre forslag. Vi har jo haft problemet indenfor politibetjente også, hvor fandt ud af at lave andre former for betjentuddannelse, og så må vi i givet fald se på det her, for det her er et problem, vi ikke bare kan lukke øjnene for.

05:54

I 2019 har der været en overbelægning på ni procent i det nordjyske statsfængsel Kragskovhede.

Luk video