Privatlæger i dobbeltroller: Har høstet millioner på operationer, de selv har henvist til

Et kendt, nordjysk privathospital får hug for at indkassere millioner på operationer, som ejerne selv har henvist til via deres klinik.

Mens Region Nordjylland har iværksat besparelser for 304 millioner kroner på de offentlige hospitaler, har privathospitaler skovlet millioner ind fra regionen ved at foretage øre-, næse-, og halskirurgi.

Særligt ét privathospital - Budolfi Privathospital - har høstet et anseeligt millionbeløb de seneste år på at operere nordjyder for kronisk bihulebetændelse.

I samarbejde med Gravercentret

Historierne om operationerne for kronisk bihulebetændelse i Nordjylland er lavet med rådgivning og sparring fra Gravercentret, Danmarks Center for Undersøgende Journalistik.

Det særlige ved Budolfi Privathospital er, at de fire læger, som ejer hospitalet, også henviser nordjyder til operationen via deres egen klinik.

Og siden de fire privatlæger startede Budolfi Privathospital i 2021, er antallet af operationer for kronisk bihulebetændelse pludselig fordoblet fra det ene år til det andet.

- Jeg kan ikke forestille mig, hvorfor der over night kommer et boom af kronisk bihulebetændelse, der trænger til kirurgi, siger Therese Ovesen, der er en af de førende overlæger på området.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Therese Ovesen opererer patienter for kronisk bihulebetændelse på Regionshospitalet Gødstrup i Midtjylland. 

Fra hendes stol giver det ikke mening, at nordjyderne pludselig bliver opereret langt mere for kronisk bihulebetændelse end resten af danskerne.

- Jeg kan ikke umiddelbart finde nogen lægefaglig begrundelse for det, siger hun.

Therese Ovesen mener, at der bør gælde de samme dokumentationskrav for privathospitaler som på offentlige, så patienternes historik bedre kan følges på tværs af hospitalerne.
Therese Ovesen mener, at der bør gælde de samme dokumentationskrav for privathospitaler som på offentlige, så patienternes historik bedre kan følges på tværs af hospitalerne.
Foto: Simon Hougaard / TV2 Nord

Skarp kritik af dobbeltrolle

De fire privatlæger arbejder selv på Budolfi klinikken, som altså henviser folk til operation. Det er Aalborg Universitetshospital, som skal give grønt lys til operationen. 

Men på grund af coronaefterslæb er patienterne ikke blevet forundersøgt i det offentlige.

Og fordi ventelisten i det offentlige er for lang, er patienterne blevet sendt videre til det private. Rigtig mange af patienterne er derfor endt på Budolfi Privathospital, som altså er ejet af de fire læger, der har henvist.

De mulige dobbeltroller møder skarp kritik fra foreningen Danske Patienter.

- Det her er meget alvorligt, for det sætter jo afgørende tvivl ved, om det er faglighed eller økonomi, der kommer til at styre om patienter i sundhedsvæsenet bliver opereret. Der må aldrig opstå tvivl om, at det selvfølgelig er faglighed, der styrer, om man bliver sendt til en operation eller ej, siger formanden for Danske Patienter, Morten Freil.

Budolfi Privathospital har foretaget over 600 operationer for kronisk bihulebetændelse i Nordjylland fra 2021 til 2023. 

Ifølge et svar fra Region Nordjylland har operationen i gennemsnit kostet 32.000 kroner.

Det svarer til næsten 20 millioner kroner.

20 procent behøver ikke operation alligevel

Men efter over 600 operationer forklarer Region Nordjylland nu i et skriftligt svar til TV2 Nord, at man heller ikke her har en lægefaglig forklaring på, at så mange nordjyder pludselig er blevet opereret for kronisk bihulebetændelse.

Den lægefaglige direktør på Aalborg Universitetshospital, Søren Pihlkjær Hjortshøj, supplerer:

- Vi kan ikke komme med nogen sikker forklaring på det, men vi kan gætte på, at det kan have at gøre med, at der er kommet et privat tilbud heroppe, som har gjort, at der simpelthen er en behandlingsmulighed for de nordjyske borgere, som skal have den her operation udført.

Men faktisk tyder noget på, at ikke alle henvisninger skulle være godkendt til operation.

I slutningen af 2023 begyndte Aalborg Universitetshospital nemlig at lave kontrol af de patienter, der blev henvist til operationen. Og her var konklusionen klar:

- Vi har vurderet en del af henvisningerne og fundet, at cirka 20 procent alligevel ikke behøver operationen. Det sparer både patienten for nogle gener og det samlede sundhedsvæsen for udgifter, siger den lægefaglige direktør.

Søren Pihlkjær Hjortshøj forstår godt, at den Budolfis særlige konstruktion kan give anledning til spekulationer om interesser, men han har fuld tillid til sine private kollegaer.
Søren Pihlkjær Hjortshøj forstår godt, at den Budolfis særlige konstruktion kan give anledning til spekulationer om interesser, men han har fuld tillid til sine private kollegaer.
Foto: Lene Pedersen, Region Nordjylland

Privatlæger afviser økonomiske bagtanker

Der er intet ulovligt over den konstruktion, som de fire privatlæger har lavet. 

Men antallet af operationer er alligevel stukket så meget af, at Region Nordjylland og Aalborg Universitetshospital i 2024 nu har hjemtaget langt de fleste operationer for kronisk bihulebetændelse.

De fire privatlæger bag Budolfi Privathospital har ikke ønsket at stille op til interview. Men i et skriftligt svar afviser de at have henvist patienter for at få flere operationer til deres privathospital.

- Lægerne på Budolfi Øre-, Næse-, og Halsklinik er underlagt samme lægeløfte og samme kliniske retningslinjer, som alle andre læger. De henviser derfor ikke til en operation, hvis denne ikke vurderes at være gavnlig for patienten, skriver lægerne.

De afviser desuden, at der skulle være problemer med dobbeltroller og økonomiske bagtanker.

- Patienterne ender kun med at blive behandlet i privat regi, fordi man i det offentlige ikke har kapacitet til at behandle patienterne inden for ventetidsgarantierne. Lægen (dem selv, red.) henviser altså ikke patienten direkte til privathospitalet, men denne må forbi det offentlige tilbud først, som så viderehenviser, skriver lægerne i deres svar.


 


Seneste nyt

fra Nordjylland