Professor: Venligboerne er visionære
Merete Bonde Pilgaard er initiativtager til Venligboerne
Det er visionært og bundfornuftigt, det Venligboerne gør, lyder det fra professor Birgit Brander-Rasmussen bag Nobel-indstillingen
Den danske folkebevægelse Venligboerne, der har til formål at få danskerne til at optræde venligt og imødekommende overfor hinanden, er blevet indstillet til den prestigefyldte Nobels Fredspris.
Det er danske Birgit Brander-Rasmussen, der er professor ved Yale University i Connecticut i USA, som har indstillet Venligboerne overfor Nobel Komiteen i Oslo.
- Det har jeg gjort, fordi jeg synes, det arbejde, de laver, er enormt vigtigt, det er fredsskabende, det er et reelt alternativ til det fremmedhad og frygt, der florerer i Europa, og det er også et alternativ til regeringernes mangel på effektiv respons til den historiske flygtningekrise, siger Birgit Brander-Rasmussen om baggrunden for indstillingen.
Arbejdet med at hjælpe folk i nød får professor ved Yale University til at indstille Venligboerne til den prestigefyldte pris.
Hun har fulgt det arbejde, som Venligboerne gør, per afstand og har ingen personlige aktier i projektet, men gennem sit arbejde med blandt andet immigration har Venligboerne vakt hendes interesse.
- Det, som de gør, er visionært og bundfornuftigt, de er gået meget langsomt og roligt til værks, det er ikke de store armbevægelser, det er solidt benarbejde, ansigt til ansigt - og menneske til menneske handliger, der ligger bag det, og det er et stort og vigtigt arbejde, fortæller Birgit Brander-Rasmussen.
Professoren er egentlig ikke overrasket over, at tankegangen, der ligger bag Venligboerne, har spredt sig langt ud over Hjørrings grænser - der hvor det hele begyndte.
- Der er enormt mange mennesker i hele verden, der søger et alternativ til fremmehad. Og det passer i tidens ånd og er samtidig tidsløs, da Venligboerne i bund og grund handler om menneskets overlevelse, nemlig det at hjælpe hinanden for at bevare freden og helt biologisk overlevelse, siger Birgit Brander-Rasmussen.
Venligboerne har som organisation udviklet sig nærmest eksplosivt fra sin begyndelse i Hjørring via Facebook til Skive, Aarhus, København og Dragør.
Hun kan ikke vurdere chancerne for, hvordan Venligboerne er stillet i forhold til at kunne modtage den prestigefyldte pris Nobels Fredspris.
- Men jeg har skrevet den bedste indstilling, som jeg kunne, siger hun.
Nobels Fredspris uddeles den 10. december i Oslo.