Professorer: Speciel brug af straffelov i fyrværkerisag
Foto: Thomas Gaardsmand / TV2 Nord
Der er formentlig ingen fortilfælde for brug af hård paragraf i straffeloven mod sælgere af fyrværkeri.
Det er en lidt speciel brug af en paragraf i straffeloven om at udsætte andre for fare, når Nordjyllands Politi har sigtet en 29-årig mand for at sælge to ulovlige krysantemumbomber, der nytårsnat dræbte tre mænd og kvæstede to alvorligt.
Det vurderer to juraprofessorer, fordi den 29-årig ikke har tændt de to krysantemumbomber selv, men alligevel er sigtet efter paragraf 252 i straffeloven, der kan give op mod otte års fængsel.
- Det er en lidt speciel brug af paragraffen (252, red.) og jeg mindes ikke, at det er set før, siger juraprofessor Gorm Toftegaard Nielsen, Aarhus Universitet, til Ritzau.
- Det kan skyldes, at det ikke er sket før, og jeg mener, at det er anklagemyndighedens pligt at finde ud af, om det at sælge fyrværkeri, der er årsag til alvorlige hændelser, kan rummes i straffeloven, siger han.
Juraprofessoren mener derfor, at sigtelsen umiddelbart er på sin plads, hvilket understøttes af professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard.
- Reglerne om uagtsomt manddrab kunne måske også komme ind i billedet, siger professor i strafferet, Jørn Vestergaard, til Ritzau.
- Men der er ingen oplagte fortilfælde i retspraksis, så det er godt, at det nu bliver afprøvet, om der efter gældende ret er grundlag for fængsling og domfældelse, siger han.
Hvis en fyrværkerisælger skal dømmes, så kræver det, at der er såkaldt forsæt til, at det skulle fyres af på farlig vis.
- Har han indset, at det var meget sandsynligt, at det ville ske, har han haft forsæt. Hvis han har indset, at der var risiko for farlig affyring og accepteret denne risiko, har han også haft forsæt, siger Gorm Toftegaard Nielsen.
Anklager Karina Schou mener, at den 29-årige havde forsæt.
- Det er nogle alvorlige ting, som han har solgt, og det kan man se på de skader, som det har forvoldt, og det er vores opfattelse, at han også har haft forsæt til skaderne, siger anklager Karina Schou til Ritzau.
Den 29-åriges forsvarer sammenligner beskyldningen om bombesalg og eventuel straf med en apoteker, der ikke kan sigtes for overtrædelse af samme paragraf i straffeloven, hvis en kunde sluger et stort antal piller, som apotekeren har solgt.
Den 29-årige mand blev varetægtsfængslet fredag, og ifølge politiet har han solgt bomberne til frivillige købere. Selv nægter den 29-årige mand at have solgt krysantemumbomber.