LIGE NU:

Radikale nordjyder udelukker Fogh

De Radikale skal snart beslutte, hvem de foretrækker, som Danmarks næste statsminister. Nu vil en række R-medlemmer udelukke den nuværende statsminister Fogh Rasmussen som en mulighed.

Imod Fogh
- Jeg er ikke tilhænger af regeringens skolepolitik. Jeg er ikke tilhænger af skattestoppet, men det er mere almindelige politiske ting, som ikke på samme måde giver et problem for personen Anders Fogh Rasmussen.

Diskvalificeret sig selv
Men det gør Irakkrigen. Det bør betyde, at Anders Fogh Rasmussen har diskvalificeret sig selv til at stå i spidsen for en regering, som Det Radikale Venstre peger på, uddyber forslagsstiller Peter Hvid Jensen, der til daglig er rektor på Dronninglund Gymnasium i Nordjylland.

For pragmatisk
Det Radikale Venstres politiske kurs er blevet en tand for pragmatisk for flere af partiets medlemmer i Nordjylland.

Resolutionsforslag
12 medlemmer af De Radikale ønsker, at partiet tydeligt indikerer, at man ikke ønsker Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister efter næste valg. Derfor har de fremsat et resolutionsforslag, som medlemmerne skal stemme om på partiets landsmøde i weekenden.

Stort problem for Fogh
- Vi mener, at statsministeren brød en lang tradition i dansk udenrigspolitik i forbindelse med Danmarks deltagelse i Irakkrigen. Det giver ham et stort problem, hvis vi skal pege på ham som statsminister, siger Peter Hvid Jensen, der er én af forslagsstillerne.

Irak-krigen
I forslaget skriver de radikale nordjyder, at "den danske deltagelse i den fejlslagne krig i Irak kaster en tung skygge over Anders Fogh Rasmussen". På den baggrund ønsker de, at R-landsmødet vedtager en resolution om, at man har "svært ved at forestille sig, at den radikale folketingsgruppe kan støtte en ny Anders Fogh Rasmussen-regering efter et valg".

Mere kritik af Fogh
En af de øvrige forslagsstillere udvider kritikken og peger på tre emner, der bør gøre det svært for De Radikale at pege på Anders Fogh Rasmussen som statsminister.

Ros til Connie Hedegaard
Gustav Sieg Sørensen (R) fra Nordjylland mener, at statsministeren adskillige gange har fejlvurderet vigtige politiske sager. Irakkrigen, Muhammedkrisen og klimaproblemerne er blandt eksemplerne.
- Nu får vi FN's klimamøde i 2009, men det er ikke Foghs fortjeneste. Det er fordi, vi har fået en ny miljøminister i Connie Hedegaard. Vi havde aldrig fået topmødet til Danmark, hvis Anders Fogh Rasmussen havde fortsat sin Bjørn Lomborg-linje, tilføjer Gustav Sieg Sørensen.

Forslaget er uegnet
Det Radikale Venstres hovedbestyrelse anbefaler, at medlemmerne afviser forslaget. Landsformand Søren Bald mener ligefrem, at forslaget er uegnet som resolution. Han mener, at formuleringen om, at "landsmødet har svært ved at forestille sig", at partiet kan pege på Fogh er "uanvendeligt". Derudover mener han, at partiets vedtægter vanskeliggør resolutionen.

Uheldige udsagnsord
- Det er en dårlig resolution. Det er dårligt skrivearbejde, da der er brug af uheldige udsagnsord. Det andet er, at vi har helt faste regler for, hvordan det foregår, hvis Det Radikale Venstres mandater skal bruges til et parlamentarisk grundlag. Vi har hovedbestyrelsen til at tage stilling til den slags sager, siger Søren Bald.

Måske opfordring
Han overvejer at opfordre de radikale nordjyder til at trække forslaget tilbage.
- Det kunne man godt forestille sig. Jeg mener, at der er gode argumenter for at trække det tilbage, siger Søren Bald.

Under pres
Forslagsstillerne er godt klar over, at de kan komme under pres fra toppen af partiet.
- Nu må vi se, hvordan debatten går. Det kan også være, at vi trækker det inden den endelige afstemning. Det må vise sig. Det kommer an på, hvordan debatten på landsmødet former sig, siger Peter Hvid Jensen.

brønderslev 1

play Varetægtsfængslet i surrogat: Mand sigtet for at have slået sin mor ihjel

Blå blink

21-årig anholdt - havde økse liggende i bilen

Frederik Kjettrup, DM i slagsspil, golf 300721

play Nordjysk golftalent satte banerekord til DM

Cykler på genbrugsplads Over Kæret

play Ny ballade hos Aalborg Renovation

brønderslev 1

play Varetægtsfængslet i surrogat: Mand sigtet for at have slået sin mor ihjel

Blå blink

21-årig anholdt - havde økse liggende i bilen

Til forsiden

Til forsiden