Radioamatører hjalp med satellitkontakt
Aalborg Universitet kunne ikke få kontakt til den nyligt opsendte studentersatellit, men med hjælp fra en radioamatør var der endelig hul igennem.
Måske var satellittens modtager blot lidt tunghør. Måske var antennerne brækket af ved opsendelsen. Måske var den helt død.
Et sidste håb var at forsøge at sende et meget kraftigt signal til satellittens kommandomodtager. Men Aalborg Universitet rådede ikke selv over en kraftig sender.
Problemet blev via projektets blog opfanget af formanden for landsforeningen Experimenterende Danske Radioamatører (EDR) civilingeniør Sven Lundbech, der straks via foreningens hjemmeside www.edr.dk sendte et nødråb: Aalborg Universitet vil gerne låne en kraftig UHF-sender for muligvis at få deres satellit under kontrol igen.
Nødråb blev hørt
Opfordringen blev hørt: I løbet af et par dage var radioamatør og EDR-medlem Verner Topsøe-Jensen på vej til Aalborg med en kraftig UHF-sender.
Han brugte en dag på stedet for at integrere og tilkoble senderen. Og så var det tid til at fyre op under ti gange mere udgangseffekt end tidligere.
Fredag den 20. juni lykkedes det: Med fuld gas sendtes en kommando for at indstille satellittens ur. Og kort tid efter sendte satellitten besked tilbage til jorden: Ordren udført!
Jubel i kontrolrummet!
- Missionen var en fuldstændig succes, fortæller lederen af satellitprojektet professor Jens Dalsgaard Nielsen, Aalborg universitet i en pressemddelelse. Han retter en varm tak til radioamatørerne.
- Hvis problemerne med sonden på Mars fortsætter, kan NASA bare kontakte EDR, konstaterer Sven Lundbech med et smil... vi skal nok hjælpe til!