LIGE NU:

Rådyr er en plage

Bestanden af rådyr er nærmest eksploderet i Nordjylland i de senere år. Så meget at mange bilister og haveejere nu ser rådyrene som en plage.

Kasper Kristensen fra Aars har brugt weekenden på at reparere sin bil. Natten til fredag var han og hans kæreste på vej hjem fra Hjallerup Marked, da de bragede ind i et rådyr på motorvejen. Forenden af bilen blev smadret.

- Man får et stort chok. Det blænder i lyset. Det blev helt lyst op og så ramte jeg. Det gav et ordentligt ryk i bilen. Man kan ikke nå at tænke før det er for sent, siger Kasper Kristensen.

Nationalt Center for Miljø og Energi laver statistikker over vildt. De anslår, at der i 1986 var 19.000 rådyr i Nordjylland. I dag er bestanden i det nordjyske på ikke færre end 82.000 rådyr. Og det kan landsdelens haveejere også mærke.

Hanne Magrethe Larsen bor midt i Nørresundby. Rådyrene kommer dagligt i hendes have, hvor de æder både blomster og hæk. Flere gange har hun set fem rådyr i haven på en gang.

- De er især vilde med tulipaner og roser. Normalt er jeg ikke dyrefjensk. Vi kan godt lide, at de kommer her i haven, men nu er det altså lidt for meget, siger Hanne Magrethe Larsen.

Også antallet af rådyr, der bliver påkørt i trafikken, stiger hvert år. I 2012 måtte 3750 rådyr lade livet i trafikken i Danmark. Det er næsten en fordobling i forhold til 10 år før.

Rådyret på motorvejen døde på stedet, og Kasper priser sig lykkelig for, at der ikke skete noget med ham selv. Hvert år dør der folk i trafikken, fordi de har påkørt et rådyr.

- Det er kun bilen der er gået i stykker. Det kunne jo være gået meget værre, hvis den havde ramt forruden og vi var kommet noget til, siger han.