Randzone-retssager udsat på ubestemt tid

Foto: Torben Lykke Larsen

Bæredygtigt Landbrug er skuffede over at NaturErhvervstyrelsen ikke vil have de bebudede sager om brud på randzoneloven for en dommer.

Tirsdag meddelte Statsadvokaten Bæredygtigt Landbrug, at samtlige sager om brug på den omstridte randzonelov er udsat på ubestemt tid.

Årsagen er at ministeren på området, Dan Jørgensen (S) samtidig fremsatte et forslag om ændring af randzoneloven, og Statsadvokaten mener derfor ikke, det er hensigtsmæssig at føre sager til dom efter en lov, der har udsigt til at blive lavet om pr. 1. august i år.

Formand for Bæredygtigt Landbrug, nordjyske Flemming Fuglede, mener at udsættelsen af sagerne er udtryk for at NaturErhvervstyrelsen mener, de står med en dårlig sag overfor landmændene, der på den anden side mener, at randzonelovens påbud er forbudt i forhold til grundlovens ejendomsret.

- Randzoneloven er et angreb på den private ejendomsret og på den sunde fornuft, og hos Bæredygtigt Landbrug forhandler vi ikke om en lov, der ikke kan begrundes fagligt. Randzonearealet skal hverken være gældende for 50.000 eller 25.000 hektar. Randzonerne skal helt væk. Vil regeringen bestemme, at vandløb og søer skal have randzoner, skal det ske via frivillige ordninger med fuld erstatning til lodsejeren, skriver foreningen på sin hjemmeside.

Forsiden lige nu