Randzoner: Godt eller dårligt?

Er den nye lov en fordel eller en ulempe? Meningerne er mildt sagt delte.

Der har været megen snak om randzoneloven. Den er nu blevet vedtaget, og det får flere til at ytre deres mening.

For:
Regeringen vurderer, at det vil nedbringe udledningen af kvælstof og sprøjtegifte til vandmiljøet og skabe ny natur.

Og ifølge præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, venter der danskerne nye spændende naturoplevelser.

- Hidtil har det ikke været muligt for en dansker, der ikke selv har jord ned til et vandløb, at færdes langs de danske vandløb. Så det bliver en stor rekreativ gevinst, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Imod:
På den anden side er der alle landmændene. De er utilfredse over, at de mister 10 meter jord i nærheden af alle åer og søer. De vurderer, at de vil miste millioner, og måske endda job, på loven.

- Hvis det, der er foreslået, bliver vedtaget, så vil det koste mig 120.000 kroner per år. Det er virkelig at træde os landmænd over fødderne, siger landmand Klaus Aage Bengtsson fra Gandrup.

Desuden mener flere landmænd, politikere, LandboNord og Bæredygtigt Landbrug, at det er et brud på ejendomsretten.

- Det er privat ejendom, og det er noget, der tilhører os. Vi går heller ikke rundt i folks baghaver i byerne. Og det tror jeg heller ikke, at folk i byerne ville synes om, siger gårdejer Ulrik Lund fra Asaa til TV2/Nord.

- Randzoneloven er noget makværk. Den strider imod EU-lovgivningen. Derfor har vi også stævnet staten for denne lov, siger direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen. Hvis Bæredygtigt Landbrug får medhold i deres stævning, kan loven ikke blive gennemført før retten har vurderet sagen.

- Det er en sort dag for landbruget, fordi man nu stjæler vores jord, siger Jens Elbæk fra LandboNord til TV2/Nord.

- Det er en glidebane i forhold til beskyttelsen af den private ejendomsret, når private jorder bare kan udnyttes af offentligheden uden nogen form for kompensation. Det nærmer sig jo ekspropriation, når staten uden videre kan give andre mennesker adgang til den jord, man selv har købt, passet og plejet. Alligevel tromler regeringen bare hen over landmændene og de øvrige grundejere, som i forvejen er økonomisk pressede af kravet om store dyrkningsfri områder, siger Lene Espersen.

Men den kritik afviser Fødevareminister Mette Gjerskov.

- Den juridiske vurdering, jeg har fået fra mine embedsmænd, er, at der ikke her er tale om en krænkelse af Grundloven. Ejendomsretten er ikke på spil her. til gengæld er der det på spil, at danskerne med tiden vil få adgang til 25.000 kilometer vandløb, siger Mette Gjerskov.

Du kan ytre din egen mening på vores Facebookside. Her er der både folk, der glæder sig til bedre natur og flere, der er sure over at miste penge på den nye lov.


Seneste nyt

fra Nordjylland