LIGE NU:

Randzoner: Statslig støtteordning for nogen

Som konsekvens af de udskudte vandplaner falder den hidtil planlagte randzonekompensationen for 2013 på gulvet. I stedet etableres en statslig støtteordning for de fleste landmænd.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) præsenterede i dag en ny plan for at kompensere de landmænd, der har mistet jord som følge af randzoneloven. Der bliver etableret en statslig støtteordning for randzoner, oplyser ministeren. Dermed får de fleste landmænd den randzonekompensation, de havde forventet.

- Vi står i en grotesk situation, hvor den ene miljølovgivning spænder ben for den anden. Jeg har vendt alle tænkelige alternativer for at sikre landmændene kompensation i 2013. Og vi er endt på, at en statslig støtteordning er den eneste reelle løsning. Dermed sikres langt de fleste landmænd den randzonekompensation, de havde forventet, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Problemet med den planlagte kompensation er, at de oprindelige vandplaner blev erklæret ugyldige, og derfor kan der heller ikke kompenseres for konsekvenserne af dem. Vandplanerne var ugyldige fordi høringsperioden var alt for kort.

Landbruget har længe ønsket at få dokumentation for den lovede kompensation for randzonerne. I dag skulle fødevareministeren fremlægge denne dokumentation i et samråd. I stedet blev både nye vandplaner og den nye statslige støtteordning præsenteret.

- Det er en ren farce det her. Det er jo det, vi har sagt hele tiden, nemlig at kompensationen var hægtet op på, at vandplanerne er godkendte. Og det bliver de jo så ikke i år. Vi har sagt siden efteråret, at det kunne ikke lade sig gøre, siger Jørgen Evald, der er chefkonsulent i Agri Nord.

Fungerende Miljøminister Pia Olsen Dyr (SF) præsenterede de nye vandplaner, som skal i høring i seks måneder.

Den statslige støtte til landmændene kan derfor først blive udbetalt i foråret 2014.

Nogle, primært store, landmænd vil med støtteordningen ramme EU's loft for statsstøtte. Det drejer sig om 10-20 ud af 30.000 landmænd, der har søgt om randzonekompensation. Disse mister kompensation for ca. 600.000-700.000 kr. samlet set.