Rasmus ville tage sit eget liv: Samtalegruppe for mænd fik ham tilbage på rette spor
Nyt projekt skal hjælpe mænd videre i svære situationer.
Som mand kan det være svært at dele sine tanker og følelser, når man har ondt i livet. Det vil projektet 'kom videre mand' gøre op med.
I Danmark begår dobbelt så mange mænd som kvinder selvmord. Det viser en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen. Det forsøger projektet 'kom videre mand' nu at gøre op med.
Projektet består af selvhjælpsgrupper kun for mænd, som skal hjælpe den enkelte mand med at komme videre, når det hele ramler.
Vi var jo der henne, hvor jeg faktisk havde lyst til at tage livet af mig selv
Rasmus Kirketerp, deltager til 'kom videre mand'
Rasmus Kirketerp fra Svenstrup har været helt ude på dybt vand. Nu er han tilbage på rette spor, og det har 'kom videre mand' i Aalborg hjulpet ham med.
Det var en skilsmisse og stress på jobbet, der fik det hele til at ramle for Rasmus Kirketerp.
- Vi var jo der henne, hvor jeg faktisk havde lyst til at tage livet af mig selv, siger Rasmus Kirketerp.
For Rasmus Kirketerp var det allerværst tilbage i 2014. Her blev han indlagt på psykiatrisk afdeling i fem uger.
- Jeg kunne ingenting. Jeg havde svært ved at passe mit arbejde og passe min egen datter, siger Rasmus Kirketerp.
Jeg har fundet ud af, at det er rigtig rart, at sætte ord på noget sammen med andre mænd
Rasmus Kirketerp, deltager i 'kom videre mand'
I dag har Rasmus Kirketerp ryddet op og fået mod på livet igen, og her har selvhjælpsgruppen i Aalborg en kæmpe betydning.
- Jeg har fundet ud af, at det er rigtig rart, at sætte ord på noget sammen med andre mænd, siger Rasmus Kirketerp.
Over 8 uger mødes Rasmus Kirketerp med 7 andre mænd en gang om ugen. Her guider gruppelederen Steen Mortensen deltagerne igennem forløbet og ud af deres livskrise.
- Det er typisk mænd, der er hårdt ramt af enten stress eller problemer i forholdet, siger Steen Mortensen.
Steen Mortensen har selv været ramt af stress og en skilsmisse, og der mærkede han, at det kan være svært at tale med sine venner om problemerne.
- En ting er at have en kone og have venner, men hvis man bliver ved med at hælde det samme på sine venner, er det ikke en god løsning. Her får de lov til at sige det samme igen og igen, de er i samme båd, de kan støtte hinanden og spejle sig i hinanden, siger gruppelederen.
Da Rasmus Kirketerp var allerlængst nede, oplevede han også, at vennerne ikke var til stede.
- Måske er folk bange for at spørge, hvordan jeg har det, hvis nu jeg bryder sammen. Så er det måske nemmere at bakke ud, men her til møderne er der ingen, der bakker ud. Det er frivilligt og folk kommer af sig selv, siger Rasmus Kirketerp.
For deltagerne i ’kom videre mand’ øges livskvaliteten i gennemsnit med 41 procent.
- Nogen af mændene kan ikke engang komme op af trappen selv, når de kommer første gang. Nu er vi halvvejs, og jeg kan allerede se en kæmpe udvikling, siger Steen Mortensen.
Rasmus Kirketerp kan også allerede mærke en forandring.
- Jeg føler da jeg kommer videre i det. De første par gange skulle man lige lære hinanden at kende. Nu begynder vi at åbne mere op, og det er lige før, vi ikke kan nå det på den tid, vi har derude, siger Rasmus Kirketerp.
I Nordjylland er det Frivilligcentrene i Mariagerfjord, Jammerbugt, Hjørring, Thisted, Frederikshavn og Aalborg, der udbyder 'Kom Videre Mand' forløbet.