Foto: Realdania Byg

Foto: Realdania Byg

Foto: Realdania Byg

1 af 3

Realdania køber Amtmandsboligen i Hjørring

Realdania Byg køber Amtmandsboligen i Hjørring. Det sker for at bevare det fredede anlæg opført og tegnet i 1910 af Hack Kampmann, der anses for en af 1900-tallets store danske arkitekter. Ejendommen skal nu restaureres, så den i fremtiden kan bidrage til udviklingen af Hjørring bymidte.

Hvidmalede pilastre flankerer hovedindgangen. Over døren knejser det danske rigsvåben og inskriptionen "Herren er min hjælper" på latin. Amtmandsboligen er et stramt symmetrisk trefløjet anlæg i nyklassicistisk stil og med en klar symbolik. Dette er etatens hus.

- Hack Kampmann er uden tvivl en af de vigtigste skikkelser i dansk arkitekturhistorie i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900tallet. Og amtmandsboligen i Hjørring er et rigtigt flot eksempel på Kampmanns udsøgte evner som arkitekt. Derfor er vi glade for at kunne bevare dette bygningsværk sådan, så der også i fremtiden vil være liv i det enestående hus, udtaler administrerende direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld i en pressemeddelelse.

Amtmandsboligen

Amtmandsboligen med de to sidefløje og domestikfløjen (til tjenestefolk og hushold) mod øst er opført i nyklassicistisk stil i 1910. Kort efter er en administrationsfløj mod vest tilføjet. Huset er opført som embedsbolig med plads til embedsførelse, tjenestefolk og privatliv, og er et velbevaret eksempel på den status, som amtsfunktionen havde i de udvalgte provinsbyer.
Ejendommen er opført i røde sten og med helvalmet rødt tegltag. Tagrenderne har specielle rendejern formet som franske liljer, og tagfladen mod haven brydes af pudsige buer, med små vinduer, der skråner ned mod jorden. I haven ligger et gammelt pittoresk lysthus og en pergola med romerske søjler beplantet med efeu.
Anlægget er et fremtrædende eksempel på de gedigne og velproportionerede bygninger, som Hack Kampmann fik opført i sin tid som kgl. bygningsinspektør i det nordlige Jylland i perioden 1892-1920, og som sådan en fornem repræsentant for den nyklassicistiske skole omkring år 1900.