Rebild vælter huse

01:51

Grunden på Graverhusevej i Solbjerg nær Bælum er så fyldt med affald, at det tager tre mand flere uger at få det fjernet. Foto: Carsten Lorenzen

1 af 2

Selv om kommunerne vælter faldefærdige huse på stribe, så risikerer problemet at blive meget større i fremtiden, fordi husene på landet ikke kan sælges. Det frygter Rebild Kommune, der i dag begyndte nedrivningen af endnu en håndfuld ubeboelige ruiner.

Den rådne mad i køleskabet er kun en lille del af affaldsbjergene på en grund i Solbjerg. For inden en ældre mand sidste sommer satte ild til sit eget hus, havde hans samlermani taget overhånd, så bunker af affald hobede sig op overalt.

Graverhusevej 16 i Solbjerg er bare et af de 12-16 huse, Rebild Kommune regner med at fjerne i år.

- Han havde fyldt op på pladsen gennem et langt liv, så det var blevet helt uoverskueligt for ham at rydde op, fortæller bygningskonstruktør i Rebild Kommune, Leif Riis Jørgensen.

Men det kan også vise sig at være uoverkommeligt for kommunen.

- Der kommer desværre flere og flere tomme huse. Og hvis den udvikling fortsætter, kan jeg godt frygte, at vi ikke kan overskue det mere, siger Leif Riis Jørgensen.

Blandt det mere kuriøse på pladsen kan nævnes en fryser fyldt med gammel chokolade og flere kasser med remoulade, der for længst havde passeret sidste salgsdato. Og så er grunden og affaldet fyldt med spor efter rotter.

Rebild Kommune har søgt og fået 1 mio. kr. fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets såkaldte "Indsatspulje". Puljen skal bl.a. give mulighed for at fjerne forfaldne bygninger i udkantsområderne. Derudover har Rebild Kommune selv afsat 1 mio.kr., så der til formålet i alt er afsat 2 mio. kr. De næste rønner, der jævnes med jorden, ligger på Mejlbyvej 136, Fyrkilde ved Nørager, Mosevej 4, Lille Binderup ved Aars og Skolevej 7 i Bælum.

I Solbjerg er både chokolade, rotter og hus væk om cirka tre uger. Og så står Rebild Kommune med en grund, der sandsynligvis aldrig bliver bygget på igen.

- Der kan være små bysamfund, hvor sidste fraflytter lukker og slukker og så lukker man byen ned, forudser Leif Riis Jørgensen.

Den ældre mand fik i sidste uge en betinget dom for at have sat ild på sit eget hus.

Forsiden lige nu