LIGE NU:

Redegørelse revser Aalborg Kommune

Miljøstyrelsens redegørelse af eternitsagen bør give røde ører, mener Per Clausen fra Enhedslisten.

Torsdag kom Miljøstyrelsens redegørelse om eternitsagen og overtrådte regler for håndtering af asbestaffald. Og det 12 sider lange dokument bør give røde ører hos Rådmand for teknik og miljø i Aalborg Mariann Nørgaard.

- På baggrund af Miljøstyrelsens redegørelse vil jeg i byrådets spørgetid bede rådmand Mariann Nørgaard om en forklaring på Aalborg Kommunes tilsyn. Borgerne - og ikke mindst de borgere, som er bosiddende i området, har krav på en forklaring, skriver Per Clausen (EL) til TV2/Nord.

I redegørelsen kommer Miljøstyrelsen med fire anbefalinger til Aalborg Kommune i forhold til arbejdet med tilsyn og tilladelser på eternitgrunden.

Embedslægen anbefalede tilbage i 2009 kommunen at deklarere, hvor den asbestholdige jord ligger. Denne anbefaling afviste kommunen med henvisning til, at disse oplysninger findes i miljøgodkendelsen. Men nu anbefaler Miljøstyrelsen altså igen kommunen at deklarere, hvor den asbestholdige jord findes.

Styrelsen anbefaler også, at kommunen får udarbejdet en såkaldt paragraf 8 tilladelse efter jordforureningsloven for et såkaldt trappeanlæg på grunden. Kommunen fortalte i forbindelse med redegørelsen, at man ville udarbejde tilladelsen, når trappeanlægget er færdigt, men det er endnu ikke sket.

Derudover anbefaler styrelsen, at kommunen intensiverer tilsynet med transport af asbestjord til trappeanlægget.

- Jeg vil også bede rådmanden oplyse, hvad hun vil gøre for at sikre, at vi fremover får et tilstrækkeligt tilsyn. Jeg forventer, at rådmanden øjeblikkelig tager initiativer, der kan sikre beboernes sundhed og miljøet, slutter Per Clausen.

Vi udfører altid de anbefalinger, som Miljøstyrelsen kommer med, så selvfølgelig følger vi også anbefalingerne her i redegørelsen, siger Michael Damm, der er Miljøchef i Aalborg Kommune.

Han tilføjer, at Miljøstyrelsen anfører i redegørelsen, at mange af anbefalingerne er forslag, som Aalborg Kommune selv er kommet med.

Mariann Nørgaard er til konference og har derfor ikke kunnet forholde sig til redegørelsen.