Regeringen bryder løfte om gyllebarrierer

Et løfte fra regeringen, om at landbruget senest 1. februar 2009 skulle opsætte gyllebarrierer, er blevet udsat til foråret 2010. De Radikale raser.

Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) lovede for et års tid siden, at der senest den 1. februar 2009 vil være opsat barrierer omkring landbrugets gylletanke for at forhindre de katastrofale konsekvenser, som lejlighedsvise gylleudslip har for åer og vandløb.

Men det løfte overholdes ikke. Det står klart efter et møde onsdag aften mellem regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale.

Tiltaget er nu udsat et år, til foråret 2010, og får dermed ikke effekt i den kommende gyllesæson. Det hidser den radikale miljøordfører, Johs. Poulsen, op, som peger på, at det handler om en relativt simpel løsning, hvor der blot skal placeres jordvolde rundt om gylletankene, så gyllen ikke flyder frit ved en læk.

<b>Større hensyn til landbruget end til naturen</b>
- Det har været en total fiasko. Det stykke lavpraktiske arbejde, som ministeriet nu har haft næsten et år til at få udført, det har man endnu ikke engang en bekendtgørelse klar på. Så man når ikke at leve op til den aftale, vi indgik, siger Johs. Poulsen til Ritzau.

Han mener, at det lugter af en minister, som vægter hensynet til landbruget højere end hensynet til naturen.

- For mig er det fuldstændig uforståeligt, at man ikke har et initiativ klar, og der får jeg en mistanke om, at det handler om at tage hensyn til erhvervet og deres modstand imod at etablere de her barrierer, siger han.

Og videre:

- Hver gang, der sker en gylleulykke, dør der måske 10.000 fisk, og det er en katastrofe i økosystemet. Det virker stadig fodslæbende, siger han med henvisning til, at statsminister Anders Fogh Rasmussen i sin tale på Venstres landsmøde i år erkendte, at hans parti tidligere havde været fodslæbende i miljøpolitikken.

Kravet om gyllebarrierer kom i stand som en del af en politisk aftale sidste år som reaktion på en række gylleudslip.

Sagen kommer få uger efter, at det stod klart, at en aftale om allerede inden nytår i år at søsætte initiativer for et bedre vandmiljø - i forlængelse af problemerne med at nå målene i vandmiljøplan II - også blev brudt.

- Det tegner et billede af en minister, som har meget svært ved at overholde det, han lover. Og det er kritisabelt. Hvis der var en god forklaring, eller det var kompliceret, så ville jeg kunne forstå det. Men vi taler om nogle områder, hvor man meget nemt kunne have udviklet tingene til tiden, siger Johs. Poulsen.
/ritzau/