Regeringen vil effektivisere storbykommunerne
Foto: Iben Hedemann
Aalborg Kommunes Borgmester, Henning G. Jensen, mener ifølge Berlingske Tidende, at det skal være frivilligt for de fire storbykommuner at ændre styreform.
Aalborg og flere andre storbyer i Danmark skal ifølge regeringen have en ny styreform, så de styres mere effektivt.
Det skriver Berlingske Tidende.
De fire største kommuner i Danmark- deriblandt Aalborg - har i øjeblikket en særstatus i forhold til landets andre kommuner, da de har bystyre i stedet for almindeligt flertalsstyre, som man har i de mindre kommuner. Det vil regeringen ifølge Berlingske Tidende gøre op med.
- Regeringen ønsker at undgå ineffektivitet og nogle af de politisk, taktiske ting, der opstår i magistratstyret, for eksempel når budgetpenge fordeles efter, hvem der sidder på posterne inden for de forskellige områder frem for at havne dér, hvor behovet er størst. Samtidig ligger der et besparelsespotentiale, siger SF's politiske ordfører, Jesper Petersen, til Berlingske Tidende.
Han understreger, at en reform skal forhandles med kommunerne.
Aalborg Kommunes Borgmester, Henning G. Jensen (Soc.Dem.), er kritisk overfor en mulig reform. Han opfordrer til, at det bliver frivilligt for kommunerne, om de vil ændre deres styreform eller ej.
- Vi er glade for vores styreform, fordi Aalborg fungerer godt. Vi har vækst, udvikling, politisk samarbejde og politiske udvalg, som tager ansvar. Politik i Aalborg går ikke ud på at drille hinanden men på at skabe resultater. Og vi har nogle af de laveste administrationsomkostninger for kommuner i Danmark, siger Henning G. Jensen til Berlingske Tidende.
Aarhus Kommune er i dag den eneste i landet med et rent magistratsstyre. Langt de fleste kommuner praktiserer udvalgsstyre. København, Odense og Aalborg har det såkaldte mellemformsstyre, der har elementer fra begge af de andre styreformer.
I mellemformstyret kan udvalgene tage beslutninger i modsætning til magistratsstyret, hvor rådmændene træffer beslutningerne.