Foto: Pressefoto (arkiv)

Regeringen vil have raske grise uden antibiotika i kroppen

Miljø- og Fødevareministeriet udvider nu forsøgsordningen Opdrættet Uden Antibiotika, hvor blandt andet flere nordjyske landmænd har været med til at opdrætte antibiotikafrie grise.

Miljø- og Fødevareministeriet har afsat 12,5 millioner kroner til at undersøge, hvordan man nedbringer behovet for antibiotika i dansk svineproduktion. Det høje forbrug af antibiotika i danske svin medvirker nemlig til dannelsen af resistente bakterier.

Pengene går til en udvidelse af forsøgsordningen Opdrættet Uden Antibiotika, hvor flere landmænd, blandt andet i Nordjylland, har opdrættet grise uden brug af medicin. 

- Jeg er meget optaget af at få nedbragt forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion. Tidligere har regeringen sat initiativer i gang for at dække op for husdyr-MRSA, og med det her projekt tager vi et vigtigt skridt på vejen mod at kunne opdrætte mange flere svin helt uden brug af antibiotika, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Det er Danish Crown, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Statens Serum Institut og landbrugets videnscenter, SEGES, der i samarbejde står bag projektet. 

- Det er kun to et halvt år siden, Danish Crown startede det første forsøg med at producere grise uden brug af antibiotika, og allerede i år vil vi nå op på at slagte omkring 200.000 grise. Det her projekt skal sikre et fortsat løft i produktionen og medvirke til, at producenternes erfaringer bredes ud, så forbrug af antibiotika nedbringes bredt set i slagtesvineproduktion, siger Danish Crown CEO, Jais Valeur.

Projektet løber til juni 2021, hvor målet er at opdrætte 1,5 millioner svin uden brug af antibiotika. Danmark producerer 17 millioner slagtesvin per år.