Region Nordjylland afviger fra gennemsnittet

En ny undersøgelse viser, at lægemanglen på landsplan kunne løses, hvis hver praktiserende læge tog 52 flere patienter ind. I Nordjylland advarer de praktiserende lægers formand om, at tallet her kan blive 12 gange så højt.

Hvis hver enkelt, dansk læge i gennemsnit tog 52 flere patienter ind, ville lægemanglen i landet være løst. Det viser nye tal fra Danske Regioner. Men det forholder sig ikke helt så ligetil i Region Nordjylland.

- Nordjylland er et yderområde, og det er svært at rekruttere læger hertil, siger Eddie Nielsen, der er formand for De Praktiserende Læger i Nordjylland.

Ifølge en prognose fra Region Nordjylland og lægerne selv, så mangler regionen lige nu 30 læger. Om fire-fem år vil det tal være oppe på 100. Det vil ifølge Eddie Nielsen betyde, at hver enkelt af de tilbageværende læger skulle tage 600 ekstra patienter ind. Det svarer til patienterne for de læger, der mangler om fire-fem år.

Men den udregning køber regionsrådsformand Ulla Astman ikke.

- Nu skal man jo også huske, hvilke briller, man tager på. Hvis man ikke regner med, at der kommer flere læger til Region Nordjylland, så er det pludselig nogle meget store tal, man kommer til at sidde og regne med.

De nordjyske læger kan godt leve op til landsgennemsnittet på 52 ekstra patienter, men den formodede byrde på 600 vil betyde, at andre opgaver bliver forsømt.

Det scenarie er Ulla Astman da heller ikke interesseret i at se realiseret.

- Mit udgangspunkt er, at der er flere læger i Region Nordjylland om fire år, end vi er i dag. Vi forsøger hele tiden at rekruttere læger, og det er da bestemt min overbevisning, at flere læger også vil give mere sundhedspersonale, som så igen vil aflaste lægerne og dermed gøre dem i stand til at tage et større antal patienter ind.

Den løsning har man allerede implementeret i Holland og England, hvor blandt andre sygeplejerskerne kan løse nogle af de lettere opgaver for lægerne. Den opgaveglidning praktiserer man allerede på Mors.

- Hvis det kan lade sig gøre i England og i Holland og på Mors, så kan det også lade sig gøre andre steder i Danmark, siger Ulla Astman, der satser på at gøre lægerne i Region Nordjylland endnu bedre til opgaveglidning, som det hedder.


Seneste nyt

fra Nordjylland