LIGE NU:

Regionen må betale for lægemangel

De nordjyske sygehuse får ikke besat alle de stillinger til yngre læger, der netop har været sidste ansøgningsfrist til. Det betyder ikke, at patienterne får en dårligere behandling, men det betyder, at det bliver dyrere for regionen.

- Derfor er vi nødt til at indkalde ældre og mere erfarne læger til at klare de opgaver, som de yngre læger normalt tager sig af. Det er selvfølgelig et problem, men heldigvis ikke et problem, patienterne kommer til at mærke, siger sundhedsdirektør i Region Nordjylland, Per Christiansen.

Han anslår, at indkaldelsen af ældre og mere erfarne læger vil koste regionen op mod tre millioner ekstra om året i merudgifter til løn.

Regionen har modtaget færre ansøgninger til yngre læger-stillingerne end normalt. Per Christiansen tror, at noget af forklaringen kan være, at lægerne simpelthen protesterer over den uddannelsesreform, der skar videreuddannelsen ned fra mindst seks år til fire år.

- Men vi regner med flere tilmeldte til næste semester, siger Per Christiansen.

De yngre læger skal efter universitet ud i et et-årigt klinisk basisforløb på sygehusene, og her mangler der ansøgere til 7 af de 35 forløb på de nordjyske sygehuse.

Her fik Aalborg besat alle sine 16 forløb, Thy-Mors har besat 2 af 6 forløb, mens Vendsyssel har besat 10 af sine 13 forløb.

Sygehus Himmerland har ingen forløb, fordi det er et krav, at de yngre læger i den periode skal beskæftige sig med akut medicin. Og det er der ifølge den nye sygehusstruktur ikke i Himmerland.