Regionerne får en ekstra milliard i ny økonomisk aftale
Foto: Philip Davali / Rtizau Scanpix
200 millioner kroner er øremærket psykiatrien i den aftale, regeringen og Danske Regioner netop har indgået for økonomien 2019.
Tirsdag morgen er en økonomisk aftale for 2019 faldet på plads mellem regeringen og Danske Regioner.
En aftale, der indeholder en ekstra milliard til sygehusene og heraf 200 millioner kroner til at styrke psykiatrien. Det meddeler Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse. Samtidig bliver produktivitetskravet på to procent om året for sygehusene afskaffet - et krav, Region Nordjylland allerede i september sidste år besluttede at stryge.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby kalder aftalen for banebrydende og er både glad for den store prioritering og den nye styring.
- Aftalen prioriterer 1 milliard kroner til en udvikling af vores fælles sundhedsvæsen og skal komme patienter over hele landet til gode, siger Ellen Trane Nørby
- Vi står over for en meget markant omstilling af vores sundhedsvæsen, hvor en lang række sundheds- og behandlingstilbud skal rykkes tættere på borgerne. Den markante styrkelse af det nære sundhedsvæsen starter med dette års økonomiaftale, fortsætter sundhedsministeren.
Ny styringsmodel
Blandt andet afskaffes nu produktivitetskravet på 2 procent og aktivitetspuljen på 1,4 milliarder kroner, der ifølge ministeren har udspillet sin rolle.
I stedet fokuserer en ny styringsmodel for sygehusene på nærhedsfinansiering og et teknologibidrag, meddeler sundhedsministeren. Det betyder, at det nuværende primære fokus på sygehusaktivitet ændres til et fokus på bredere mål for øget sammenhæng for patienterne, behandling tættere på hvor folk bor og dermed en grundlæggende omstilling af behandlingen i hele sundhedsvæsenet.
Psykiatriområdet er særligt prioriteret: Hele 200 millioner kroner skal der hvert år som minimum bruges til at styrke børne-, unge- og voksenpsykiatrien
- De 200 millioner kroner understreger, at psykiatriområdet er en prioritet for regeringen. Regering og Folketing har løbende sikret løft af midler til psykiatrien og indsatser over for det stigende antal af især unge mennesker, der har det svært. Dén prioritering skal fortsættes – og vi skal være sikre på, at det også gør en forskel og kan mærkes ude hos patienter og ansatte i psykiatrien, siger Ellen Trane Nørby.