Regionspolitikere vil have mere at lave
To ud af tre regionspolitikere drømmer om flere opgaver i fremtiden. Især miljøområdet bør ligge hos dem og ikke hos kommunerne, mener de.
Landets regionsrådspolitikere vil have mere at lave. I en
rundspørge til landets regionsrådspolitikere foretaget af Ritzau svarer 72 procent af politikerne, at de mener regionerne skal have flere opgaver i fremtiden. Kun otte procent mener opgaverne skal være færre.
Miljø til regionerne
Især miljøområdet, som nu hører under kommunerne, mener regionspolitikerne, at de bør overtage. Tre ud af fire nævner miljøet som en af de opgaver, regionerne med fordel kunne påtage sig i fremtiden.
Mange af dem fremhæver, at kommunerne er for
tæt på de borgere og områder, de skal træffe beslutninger om i miljøsager.
- Det har vist sig, at kommunerne er mere fokuserede på arbejdspladser end på at respektere miljøet. De vil gerne tækkes det lokale erhvervsliv og tiltrække skatteborgere ved at lave udstykninger på områder, der aldrig skulle være givet tilladelse til. Og miljøet bliver taberen, siger Kristian Grønbæk Andersen (R), regionsrådsmedlem i Syddanmark og fortsætter:
- Vi har set flere eksempler på tilladelser til udvidelse af
landbrug, der aldrig ville være gået igennem, hvis det havde været i de gamle amter, fordi vi ville have prioriteret miljøet højere end den aktuelle beskæftigelsesgevinst.
Kristian Grønbæk Andersen frygter, at miljøbehandlingen hos kommunerne kan blive dyr for samfundet, fordi man risikerer at skulle købe tilladelser tilbage fra borgere for at leve op til blandt andet EU-miljøkrav - for eksempel i vandrammedirektivet.
Tvivlsomme kommunale beslutninger
Regionsrådsmedlem i Nordjylland Henrik Bertelsen (S) mener, det vil være svært at tage miljøopgaven fra kommunerne efter blot fire år.
- Men jeg må konstatere, at som det er nu, er de kommunale beslutninger på det område præget af tvivlsomme relationer, inhabilitet og bondepamperi. Det er ikke til at have tillid til, når det ligger lokalt, og det bør være en instans på et højere niveau, der tager sig af den slags tværgående opgaver, siger Henrik Bertelsen.
Kommuner afviser
Formanden for Kommunernes Teknik og Miljøudvalg, Jens Stenbæk (V), afviser påstandene fra regionsrådspolitikerne.
- Man skal passe på med at antyde det, når der ikke ligger dokumentation for den slags påstande. Vi har et forfinet klagesystem, som sikrer retssikkerhed omkring de afgørelser, og her har vi indtil videre ikke set en tendens til at kommunerne træffer afgørelser, der er helt uden i skoven, fordi de er tæt på borgerne, siger Jens Stenbæk og fortsætter:
- Mange af vores regionspolitikere er tidligere
amtsrådspolitikere og har ikke vænnet sig til den nye struktur og er ærgerlige over, at de ikke længere har miljøområdet. Men jeg tror, det er en stor fordel, at politikerne har så tæt en dialog med borgerne og viden om det miljø, de træffer beslutninger om, siger Jens Stenbæk.
Foruden miljøopgaven peger mange af regionsrådsmedlemmer også på trafik, specialundervisning og sociale institutioner som
områder, der bør høre under regionerne i fremtiden.
I alt 116 af landets regionsrådsmedlemmer har svaret i Ritzaus rundspørge.
/ritzau/