Misbrugssager som den i Rebild Kommune skal opdages tidligere ved hælp af et særligt rejsehold, foreslår Børns Vilkår. Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Rejsehold skal standse sexmisbrug af børn

Foreningen Børns Vilkår vil have uanmeldte besøg i kommuner for at stoppe seksuelle overgreb mod børn i tide.

Foreningens Børns Vilkår vil have strammet procedurerne, så vi i fremtiden undgår sager som den fra Rebild, hvor en 56-årig mand nu er tiltalt for seksuelt misbrug af ni børn i perioden 2000-2010.

Kommunerne skal have uanmeldte besøg, hvor kompetente medarbejdere udefra gennemgår mulige sager om børnemisbrug, foreslår formanden for Børns Vilkår, Peter Albæk.

- Det skal være obligatorisk, at der engang imellem kommer nogen forbi, kigger på sagerne og løfter den faglige kvalitet. I Rebild-sagen var der jo gennem flere år en støtte- og kontaktperson, som ikke har set overgreb, men kun mistrivsel, siger Peter Albæk.

Han anbefaler at danne en række faglige regionale rejsehold, eventuelt centralt baseret under Ankestyrelsen. Hvert hold skal have ansvar for 5-10 kommuner, foreslår han.

- Det er ikke nok, at man kan rekvirere en task force, hvis man selv synes, man har et problem, tilføjer Peter Albæk.
Borgmesteren i Rebild, Anny Winther (V), der er formand for sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening, tager efter Ankestyrelsens undersøgelse ansvaret for, at det årelange misbrug ikke blev stoppet.

- Vi har svigtet de børn. Det står nu lysende klart. Ankestyrelsens kritik er dybt alvorlig, og den vil vi med det samme reagere på, erkender hun.
Rebild-sagen føjer sig til en række af lignende grove misbrugssager i Brønderslev, Esbjerg og Tønder.

Socialminister Karen Hækkerup (S) har derfor nu nedsat et ekspertudvalg, som skal sikre, at alle kommuner får fagligt kompetente medarbejdere, der screener henvendelser om misbrug af børn.

- Det skal være en person, som aktivt skal tage stilling til, om underretningen er så alvorlig, at der skal handles her og nu, siger Karen Hækkerup.

- Jeg ville ønske, jeg kunne få den smerte væk, som børnene har oplevet. Det kan jeg ikke, men jeg kan sørge for, at færre havner i denne situation, tilføjer ministeren.

I første omgang skal en ny task force hjælpe kommunerne med at behandle sager om misbrug af børn. Første opgave bliver Rebild Kommune.

/ritzau/