LIGE NU:

Rekordmange unge tager på efterskole

De nordjyske efterskoler har fået næsten 100 flere elever i år end i 2016.

- Skulle du ikke hellere tage et år på efterskole i stedet for at sidde i et indelukket klasseværelse?

Sådan lyder spørgsmålet i en Facebook-video fra Dronninglund Efterskole, der skal få flere unge til at tage et år på efterskole. Og dét har rekordmange unge tilsyneladende valgt at svare ja til. I hvert fald er det i år et rekordhøjt antal elever, der netop er tjekket ind på Danmarks i alt 246 efterskoler til et anderledes skoleår.

På landsplan drejer det sig om en stigning på 400 elever, så der i år er 28.800 efterskoleelever - i Nordjylland er tallet steget med 89 elever, fra 3322 elever i 2016 til 3411 i i år. Ikke siden den første efterskole åbnede på Fyn for 170 år siden, har det været så populært at tage på efterskole.

- Et efterskoleophold er en fantastisk forberedelse til resten af livet, både fagligt og menneskeligt. Vi ved, at unge, der har gået på efterskole, har markant større sandsynlighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse, siger formand for Efterskoleforeningen, Troels Borring

Der er mange årsager til efterskolens popularitet, mener foreningens formand. Men et øget fokus på dannelse og fællesskab i samfundsdebatten smitter sandsynligvis af på forældrene, siger Troels Borring:

- Alle forældre ønsker at klæde deres børn bedst muligt på til fremtiden. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at efterskolens fokus på det forpligtende fællesskab er en af hovedårsagerne til, at forældre vælger skoleformen. Jeg tror, at det er et udtryk for, at forældrene oplever et stigende konkurrencepres, der øger presset på den enkelte. Det kræver robusthed at håndtere. Og det skal de unge lære at håndtere selv men også i fællesskab med andre, der er forskellige fra dem selv. Den ballast får man i høj grad på efterskolen.

Kun ét sted i Danmark er udviklingen negativ, når det kommer til efterskoleelever. På Fyn er der 42 færre unge, der er begyndt på en efterskole i år sammenlignet med sidste år.