Rektor og DI: Ansæt flere akademikere
Akademikere skal i højere grad ud i de ikke-videnstunge virksomheder. Dels er det vigtigt at holde på de universitetsuddannede, og dels kan de være med til at styrke virksomhederne.
Den nordjyske betonvirksomhed Hi-Con har fået Akademikerprisen for at have ansat akademikere og ændret virksomheden fra at være en produktionsvirksomhed til også at rådgive. Dermed har de vendt nedgang til fremgang og vækst. Det er der mange der kunne lære af.
- Der er mange virksomheder, der er gode til det og allerede gør det, men der er også rigtig mange, som kan lære noget og få gavn af akademikere, mener rektor for Aalborg Universitet, Per Michael Johansen.
Universitetet uddanner hvert år omkring 4000 nye kandidater. Heraf forlader omkring halvdelen relativt hurtigt Nordjylland, fordi landsdelen simpelthen ikke har vidensarbejdspladser nok. Derfor ønsker Per Michael Johansen sig, at flere af de små og mellemstore virksomheder, som ikke typisk har haft akademikere ansat, begynder at få øjnene op for at akademikere er noget værd.
- Det er selvfølgelig en måde at skabe vidensjob på. Men endnu vigtigere er det, at akademikerne kan være med til at skabe vækst i virksomhederne, siger han.
Den betragtning deler Dansk Industri (DI), som også gerne vil holde på de nordjysk uddannede akademikere.
- De store virksomheder gør det i høj grad, men vi har en opgave med at få de små og mellemstore virksomheder til at se værdien af at ansætte akademikere. Vi laver forskellige arrangementer for at gøre opmærksom på det over for de virksomheder, som ikke allerede har akademikere, fortæller Henrik Hagens, som er næstformand i DI Aalborg.
Dansk Industri har et godt samarbejde med Aalborg Universitet og at matche akademikernes kompetencer med virksomhedernes behov. Samtidig skriver en stor del af de studerende speciale i samarbejde med samfundet og virksomhederne, og der kører et projekt, hvor virksomheder kan blive en del af de ph.d.-studerendes forskning og på den måde kan viden og kompetencer deles mellem akademikere og virksomheder.
Målet er, at langt flere akademikere end i dag gerne skulle ende i de nordjyske virksomheder og bliver kolleger med faglærte og ufaglærte for at bidrage til væksten.
- Jeg vil gerne have, at der kommer en af vores kandidater ud i hver eneste virksomhed, og måske endda flere. Det vil bidrage til væksten, siger Per Michael Johansen.