Rensning af drikkevand på vej

Amternes forsvinden baner vej for opgør med det hævdvundne danske princip om ikke at rense drikkevand. Hjørring er på vej til at blive de første, der giver lov

Hjørring Vandselskab har som det første vandværk i Danmark besluttet sig for at udnytte kommunalreformen til at bede kommunen om lov til at rense drikkevandet, inden det når ud til forbrugerne.

Hjørrings drikkevand er så forurenet med gamle sprøjtemiddelrester, at de seneste målinger af vandet viste et
indhold af giftrester på 160 nanogram per liter drikkevand. Den officielle grænseværdi er på 100 nanogram.

- Vi har nu for anden gang på to år set målinger, der overskrider grænseværdierne, og det er blevet værre fra gang til gang. Der er hverken udsigt til, at vandet bliver renere i lang fremtid eller til at finde de nødvendige mængder vand. Derfor har vandselskabets bestyrelse netop besluttet at bede kommunen om lov til at rense drikkevandet, siger bestyrelsesformand Kim Bach til Ritzau.

Hidtil har kommunerne skulle spørge amterne om lov til at rense. I Hjørrings tilfælde har Nordjyllands Amt på linje med landets øvrige amter fungeret som bolværk mod rensning.

Målsætningen i dansk vandforsyning har været, at drikkevandet skal beskyttes, så rensning er overflødig. Politisk er der frygt for, at en mere lempelig linje kan bane vej for større accept af sprøjtemidler i bl.a. landbruget og en underminering af beskyttelsen af grundvandet.

Men efter nedlæggelsen af amterne kan kommunerne selv afgøre, om vandværkerne må rense, eller som hidtil skal lukke de mange boringer, der overskrider grænseværdierne.

- Vi ville da hellere undgå rensning. Men som forholdene er, foretrækker vi at rense med aktivt kul, så vi er helt sikre på, at forbrugerne får rent vand, indtil vi på et tidspunkt finder rent vand igen. Alternativet ville være at lede efter vand langt borte fra. Men det vil blive meget dyrt, siger Kim Bach.

Hjørring har længe haft meget store problemer med at skaffe rent drikkevand. 18 ud af kommunens 24 vandboringer er forurenet med BAM, der stammer fra sprøjtegift.

Vandværket har efter amtets nej til at rense vandet kun kunnet fortynde sig ud af det med vand fra renere boringer. Alligevel har borgerne måtte drikke vand med små rester af sprøjtegifte. Nu skal byrådet tage stilling til, om det skal have en ende.

- Jeg håber, at byrådet kan se problemet og giver os lov, siger Kim Bach, der selv sidder i byrådet for en lokalliste.

Allerede i 2003 søgte vandværket om lov til at rense. Men de fik nej fra Nordjyllands Amt, der i stedet krævede, at kommunen skulle lave nye renere boringer. Siden er der brugt flere hundrede tusinde kroner på den konto uden større succes.

- Det er bare en kendsgerning, at der ikke er ret meget vand heromkring. Skal vi samle til det nødvendige forbrug fra en masse småpytter, kan det løbe op i hundrede millioner af kroner, siger sektionsleder Jan Østergaard fra Hjørring Vandselskab og fortsætter:

- Til sammenligning kan vi rense vandet for 50 øre per kubikmeter eller omkring 53 kr. pers husstand. Som det er nu, skal vi nærmest glæde os over nogle af de store virksomheder, der er lukket de seneste år såsom slagteriet. Skulle vi også have skaffet vand til dem, havde vi været tvunget til at trække endnu hårdere på de forurenede boringer,

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland