Renter: Regionrådsmedlem ærgrer sig over dyre lån og vil i banken

Regionen kan droppe alle besparelser og finde flere hundrede millioner kroner til læger, sygeplejersker og sundhed. Sådan lyder det fra et nordjysk regionsrådsmedlem, der vil have et af regionens milliardlån i Nordea Bank lagt om.

Et såkaldt swaplån, hvor banken tager risikoen for en kunde, men også rentegevinsten, når renten ryger op og ned, har fået Erik Høgh-Sørensen, medlem af regionsrådet i Nordjylland for Dansk Folkeparti, til at spærre øjnene op.

- De seneste fem år har regionen betalt 237 millioner kroner alene i rente. Det er et astronomisk beløb for skatteyderne, siger Erik-Høgh Sørensen.

Regionen indgik låneaftalen med banken i 2010.

- Det var til en rente, som selv dengang var langt over markedsrenten og som koster regionen 57 millioner kroner om året. Hvis man regner det hele sammen over lånets løbetid, så bliver det en lille milliard kroner, der er røget på i renter, og det er jo træls, når vi ved, at det internationale renteniveau er nul eller minus. Så det skal vi prøve at komme ud af, siger regionsrådsmedlemmet.

Regionsrådsformand Ulla Astman (Socialdemokratiet) siger, at hun er bekendt med, at der nu laves beregninger for at få omlagt lånet hos Nordea Bank.

- Jeg synes da ligesom alle andre, at det er træls at betale renter, og er der mulighed for at få det nedbragt, så vil vi selvfølgelig gøre det, siger Ulla Astman.

Hun er dog skeptisk med hensyn til, hvor langt banken vil strække sig.

- Det har tidligere været vurderet, om vi skal omkonvertere, men hver gang har det vist sig at være for dyrt, endda dyrere end den nuværende aftale. Det er samme situation, en husejer står i, når man vil have lån lagt om. Så er der altså lige nogle omkostninger forbundet med det, siger Ulla Astman.

Erik Høgh Sørensen, et andet regionsrådsmedlem fra hans parti og en økonomisk medarbejder i regionen har allerede haft møde med folk fra Nordea Bank.

- Det var her for nogle uger siden. Jeg er overbevist om, at der stadig er kæmpebeløb at hente for regionen. Vi gennemgik den nuværende aftale og tale om en omlægning.  Det ville man da meget gerne kigge på. De ville gerne være hjælpe med at ændre de her lån, så det bliver mere fordelagtigt for region Nordjylland, og det, synes jeg da, er positivt og konstruktivt, siger Erik Høgh-Sørensen.

Ifølge ham haster det med at få en aftale.

- Ellers står vi næste år med flere besparelser. Det er forfærdeligt, at rentepenge fosser ud af regionens kasse, når vi samtidig har fyret og nedlagt stillinger Hjørring, på Skagen Gigt- og Rygcenter og en masse andre steder. Og nu skal der også skæres ned i Thisted.

Hvis millionerne skulle begynde at rulle ind i regionens kasse, så kan de dog ikke bruges på læger, sygeplejersker og sosu-assistenter, siger Ulla Astman. 

- Det ville være dejligt, hvis de kunne bruges på sygehuse og i det hele taget på at gøre forholdene bedre i sundhedsvæsnet, men det må vi ikke på grund af statens udgiftsloft, siger Ulla Astman.

Erik Høgh-Sørensen siger, at han vil glæde sig, bare pengene kommer – uanset i hvilken kasse i regionen.

- Jeg tror fast på, at der er et kæmpebeløb at hente. Selvfølgelig skal banken kompenseres i tilfælde af en låneomlægning, men der må være gevinst at hente. Det kan jo ikke blive værre, end det er nu.

- Hvorfor skulle banken gå med til det. Et swaplån kan i princippet ikke ændres, og de har vel en forretning at drive?

-Ja, men Nordea Bank snakker også som alle andre om bæredygtighed og samfundssind. Jeg tror på, at de vil være med til det. Jeg har jo siddet til møde med dem for få uger siden, siger Erik Høgh-Sørensen.

Dansk Folkepartis forslag om at få ændret regionens banklån kommer på Regionsrådets møde tirsdag den 30. april.


Seneste nyt

fra Nordjylland