Restauranter skifter de røde bøffer ud med grøntsager
Foto: TV2 Nord
Selv traditionelle bøfhuse satser i stigende grad på grøntsagsretter frem for de klassiske proteiner, fordi kød bliver for dyrt, og fordi kunderne vil have mere grønt.
Selleri, broccoli, og spidskål lyder måske ikke så indbydende for de fleste nordjyder. Men vi kan godt begynde at vænne os til flere grøntsager, når vi skal ud at spise, for flere nordjyske restauranter satser i stigende grad på sundere og billigere alternativer til den klassiske, saftige bøf.
På Applaus i Aalborg er grøntsager en lige så stor del af menuen som kød.
- Det kan give os tilladelse til med tiden at fjerne proteinretter og så sætte flere grønsagsretter ind, uden at folk vil savne det andet, så længe de bliver stillet tilfreds, siger ejer af Applaus i Aalborg, Mads Hyllested.
Hereford dropper bøfferne
Sådan bliver det også hos Hereford House i Hjørring, når restauranten inden længe har været gennem en større relancering.
Hvor godt en bøf end smager, så er trenden, at det går nedad.
Bo Uder, Hereford House
- Det er klart, at når vi tager skiltet ned, hvor der står Hereford, som har hængt der siden 1985, så bliver det med et lille stik af vemod. Vi gør det af forretningsmæssige årsager og så eget ønske om at udnytte det håndværk, man er blevet udstyret med, siger indehaver Bo Uder.
Bo Uder har følt sig tvunget til at udskifte det klassiske bøf-image med et mere grønt menukort. I over 30 år har saftige bøffer været restaurantens vartegn, men i fremtiden får kød konkurrence af blandt andet vegetarretter.
- Hvor godt en bøf end smager, så er trenden, at det går nedad. Det går nedad med efterspørgslen efter kød, og kød bliver også dyrere og dyrere, siger han.
Grønt er bedst for bundlinjen
De to restauranter er gode eksempler på udviklingen i restaurationsbranchen, hvor både restauranterne selv og gæsterne trækker i en mere grøn retning.
- Alene på tur rundt det seneste år på nordjyske restauranter ser jeg da klart mere interessant arbejde med grøntsager, siger madanmelder René Langdahl.
Udover at efterkomme gæsternes ønske, kan det også være godt for bundlinjen at udskifte det kostbare kød.
- Hvis det går til eller bliver for gammelt, eller vi taber det, så er det en katastrofe, for det er det, der er det dyreste. Men at der ryger et løg på gulvet, det kan vi arbejde med, siger Mads Hyllested fra Applaus i Aalborg.