SENESTE NYT:

Rod med containerskibene giver dyrere priser på iPhones, køleskabe og cykler

Problemer med den globale containertrafik betyder, at priserne på fragt er eksploderet. Det går ud over forbrugerne, der i en periode må betale mere for produkter, der kommer langvejs fra.

Dyrere iPhone, dyrere køleskab, dyrere TV eller dyrere cykel.

Har du de seneste par måneder skullet hive lidt flere penge op af lommen, end du plejer, så er du ikke den eneste.

Fragtpriserne på de varer, der kommer til Danmark ad vandvejen med containerskibe, er nemlig eksploderet de seneste måneder. 

quote Containere er placeret de forkerte stedet i forhold til, hvor det store behov er.

Ole Bøgh Ulriksen, direktør for Blue Water Shipping i Aalborg

- Først og fremmest betyder det det, den enkelte nordjyde selv kan mærke: Højere priser. Og det er jo i sig selv rigtig hårdt, siger Lars Krull, der er seniorrådgiver ved Aalborg University Business School.

Stigende priser skyldes rod på fragtmarkedet

Ifølge Lars Krull skyldes de stigende priser, at der er gået rod på det globale fragtmarked.

- Når vi taler om ting, der skal sejles hertil, så er der gået kuk og kludder i det internationale containersystem. Der er simpelthen ikke containere, der hvor de skal være. Der er simpelthen ikke kapacitet, så raterne er røget helt op, siger Lars Krull.

Han bakkes op af Ole Bøgh Ulriksen, direktør for Blue Water Shipping i Aalborg.

- Det er ubalancen i fragtmarkedet med skibenes positioner og måske reduktion i antal skibe og containere. Containere er placeret de forkerte stedet i forhold til, hvor det store behov er. Vi skal bruge containere i Fjernøsten for at kunne transporte varer til Europa, og mange er i USA i øjeblikket, fordi efterspørgslen er stor derovre også, siger Ole Bøgh Ulriksen.

Udsigterne for fremtiden er uvisse

Som forbruger sidder du måske og venter på, hvornår du så skal købe dit nye køleskab, hvis du ikke skal købe det lige nu. Både seniorrådgiveren og direktøren har svært ved at svare på, hvornår tingene er tilbage til normale tilstande igen.

quote I en verden, hvor der er masser af konkurrence, så priserne skal nok komme nedad igen, når fragterne bliver lavere. Køb det, du har brug for her og nu, men lad være med at købe mere.

Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg University Business School

- Vi tror ikke på, at priserne bliver normale. Vi har hørt, at de vil stagnere nu, og normale priser - hvis de overhovedet kommer ned i samme priser igen - vil vi ikke se før foråret, det tror jeg ikke på, siger direktør i Blue Water Shipping i Aalborg, Ole Bøgh Ulriksen.

Seniorrådgiver ved Aalborg University Business School Lars Krull opfordrer til, at man skal købe nu, hvis man har brug for det og ellers vente, da priserne ifølge ham nok skal komme ned igen.

- Hvis jeg var producent eller importør, vil jeg jo pludselig komme til at mærke, at nu falder fragtpriserne, og det kan endda være, jeg får bedre priser. Men det er jo konkurrencen, der skal drive nedad igen. Og vi er jo i en verden, hvor der er masser af konkurrence, så priserne skal nok komme nedad igen, når fragterne bliver lavere. Køb det, du har brug for her og nu, men lad være med at købe mere, siger Lars Krull.

Lone Jensen PFOS-forurening

play Ingen fortalte Lone, at hun er nabo til sundhedsskadelige PFOS-stoffer

Havnegade Run

play "Danmarks mindste motionsløb" afholdt på havnen i Nørresundby

Natur app i Aalborg

play Ny app skal lokke børn og voksne ud i naturen

Lotte Andersen sygeplejerske 2

play Lotte siger snart stop som sygeplejerske: - Det er noget, der kører i baghovedet hele tiden

Lone Jensen PFOS-forurening

play Ingen fortalte Lone, at hun er nabo til sundhedsskadelige PFOS-stoffer

Havnegade Run

play "Danmarks mindste motionsløb" afholdt på havnen i Nørresundby

Natur app i Aalborg

play Ny app skal lokke børn og voksne ud i naturen

Til forsiden

Til forsiden