Rødt oprør mod NOx-afgift

Foto: TV2/Nord

De tre nordjyske socialdemokrater Bjarne Laustsen, Orla Hav og Rasmus Prehn tog kampen op mod partitoppen og vandt i striden om den såkaldte NOx-afgift.

På et formøde klokken 10.30 på Bjarne Laustsens kontor på Christiansborg blev de tre enige om, at kæmpe til det sidste imod den særlige miljøafgift, som har truet Aalborg Portland med at flytte til udlandet.
 
Fra morgenstunden lignede det ellers alt andet end nordjysk enighed, da Rasmus Prehn foreslog at indføre en flyafgift i stedet for NOx-afgiften - en flyafgift, som Orla Hav og Bjarne Laustsen tale dunder imod i hele valgkampen, og som overraskende blev droppet i det nye finanslovsforslag.
 
Partitoppen skød hurtigt Rasmus Prehns forslag ned igen, men det havde de tre nordjyske socialdemokrater forudset.

- Det der er vigtigt for os, er at NOx-afgiften bliver taget af bordet, så den ikke koster industriarbejdspladser i Nordjylland, siger Rasmus Prehn til TV2/Nord.
 
Orla Hav afviste da også, at de tre nordjyske socialdemokrater ikke var enige om en fælles udmelding, da partiet holdt gruppemøde på Christiansborg klokken 11 i dag. Tilsyneladende har de stået så fast på deres holdning, at den socialdemokratiske gruppe blev nødt til at sparke NOx-afgiften til hjørnespark. Den er således udskudt foreløbigt i et halvt år.
 
Om de tre nordjyske folketingsmedlemmer direkte truede med at stemme imod deres gruppe er uvist, men sikkert er det, at deres tre stemmer er afgørende for det røde flertal.

Bjarne Laustsen siger:

Der er ikke grund til at være forvirret over vores holdning i denne sag. Vi kæmper for at bevare nordjyske arbejdspladser.

Forsiden lige nu