Røntgenbilleder forsvinder i Hjørring

Røntgenbilleder, der forsvinder og billeder, der er helt forkerte - sådan har hverdagen været lige siden Sygehus Vendsyssel i Hjørring fik et nyt computersystem. Nu har lægerne fået nok og advarer om, at det kan få alvorlige konsekvenser for patienterne.

<b>System med småfejl</b>
Hver gang der bliver taget et røntgenbillede på Sygehus Vendsyssel i Hjørring, bliver det gemt digitalt. Men systemet, det bliver gemt på, er fyldt med småfejl.

- Det er møgirriterende, fordi der hver eneste dag er problemer, som vi bruger sekretærkraft på, siger ledende overlæge på Billeddiagnostik på Sygehus Vendsyssel i Hjørring, Carsten Conrad.

<b>18 fejl på tre måneder</b>
Systemet til bearbejdning af røntgenbilleder hedder Easy Wizz. Over en periode på tre måneder indrapporterede personalet 18 såkaldte utilsigtede hændelser. Hændelserne er delt op i fem problemområder:

- Billeder, der mangler
- Billeder, der forsvinder
- Billeder, der ikke kan gemmes eller flyttes
- Billeder med forkert tekst
- Søgning på billeder via CPR-nummer fungerer ikke optimalt

<b>Kan ikke kende forskel på højre og venstre</b>
Easy Wizz systemet har gjort mange arbejdsgange nemmere på afdelingen for Billeddiagnostik. Men personalet kæmper dagligt med tekniske problemer. Blandt andet med at skelne mellem, om det er en højre- eller en venstre hånd, som er blevet fotograferet.

- Når billederne ikke er entydigt markeret, så kan man komme overordentlig meget i tvivl om, om det nu er den rigtige hånd, man har behandlet, siger Carsten Conrad.

<b>Lavt prioriteret</b>
Området står nemlig ikke øverst på prioriteringslisten. Region Nordjylland og producenten Medical Insight bruger i øjeblikket kræfter på at overholde ventetidsgarantien for Mammografiundersøgelser - så computersystemet i Hjørring må vente.

- Det er da utilfredsstillende. Men så længe vi gør, hvad vi kan, kan vi ikke gøre mere. Den akutte mangel på it-arbejdskraft gør, at det er nogle meget hårde prioriteringer der gør, at vi må sige, at vi ikke kan løse det hele på én gang, siger it-direktør i Region Nordjylland, Dorte Stigaard.

I mellemtiden frygter Carsten Conrad, at systemet vil føre til lægelige fejlskøn - som i sidste ende går ud over patienterne.

- Sandsynligheden for, at det sker i det nye system, er større, end det var i det gamle, konkluderer Carsten Conrad.