LIGE NU:

Rygeforbud i lejligheder breder sig

Rygeforbuddet rykker ind i privaten. Flere boligselskaber og almennyttige boligforeninger forbyder lejerne at ryge cigaretter i folks egne lejligheder.

Bjarne Walentin har røget siden han var 14 år gammel. Han ryger hver dag 10-15 smøger på sin altan.  Han er formand for Frederikshavn Boligforening, og i den afdeling hvor han bor, må man også ryge indenfor, men Bjarne holder sig ude på altanen.

- Fordelen ved at bo på 3. sal, det er, at der ikke er nogen ovenover, der bliver generet af min røg, siger Bjarne Walentin.

Sæby var først

Helt anderledes ser det ud i Sæby. Da boligforeningens afdeling Strandkanten blev bygget i 2012, blev det fra start besluttet, at der i 24 af lejlighederne skulle være totalt forbud mod kæledyr og rygning. Boligerne skulle være allergivenlige. Selv håndværkerne, der byggede måtte ikke ryge på matriklen. Boligforeningen var den første med den politik i Danmark, og i dag er der rift om lejlighederne.

quote Det betyder meget for mig, at jeg kan komme ud på altanen og få en smøg. Det sætter jeg pris på. Det er mit frirum.

Bjarne Walentin, Formand, Frederikshavn Boligforening

- Når man kommer ind i opgangen, så er der frisk luft. Der er ikke den der kvalmende lugt, som der er mange andre steder, siger Orla Sørensen, der bor til leje i en af de røgfrie lejligheder.

Udlejningsselskabet ProDomus lejer lejligheder ud i Aalborg-området. De anbefaler altid udlejerne at få skrevet i lejemålet at rygning er forbudt indenfor i lejemålet. Både fordi at røg, der siver op fra en lejlighed til en anden giver konflikter mellem lejere. Men også fordi rygning slider på en lejlighed, og omkostningerne, når en rygende lejer flytter ud igen, kan være store.

- Hvis man har en lejlighed med meget fint inventar, som der jo er i mange nybyggede lejligheder, og man tillader rygning, så kan man simpelthen ødelægge inventaret ved at ryge i lejligheden hen over længere tid, siger Britta Jespersgaard, direktør i ProDomus.

Når underboen ryger og røgen siver op i de andre lejligheder, så opstår der af og til konflikter i en etageejendom. Flere boligselskaber og almennyttige boligforeninger er både trætte af røgen og konflikterne og derfor indfører de rygeforbud i flere og flere lejeboliger.

Danskerne vil have rygeforbud

En undersøgelse fra Bolius viser at 7 ud af 10 danskere, der bor i etageejendom, ønsker en eller anden form for rygeforbud i deres ejendom. På Tv2Nords facebookside deler et rygeforbud dog vandene. Mange hilser de røgfrie lejligheder velkomne.

- Ja, det ville være rart, hvis nogle boligejendomme var til ikke-rygere, især for os, der er syge af astma og allergi, skriver Sonja Dahl.

En del af vores Facebookbrugere mener dog også at der bliver bedrevet klapjagt på rygere.

- Nu tager hysteriet altså overhånd. Må man så heller ikke prutte i sin lejlighed, spørger Bodil Kristensen.

I Aalborg og Nørresundby bliver der lige nu bygget en lang række nye lejelejligheder, hvor lejerne end ikke må ryge på altanerne.

- Træder man ikke lidt ind på rygernes privatsfære, når man siger at de ikke må ryge i deres eget hjem? Det kan man også have en holdning til. Det er også et spørgsmål om at passe på bygningen, men det er sandelig også et spørgsmål om at passe på de andre lejere, siger Britta Jespersgaard.

ProDomus regner ikke med at det bliver noget problem at leje de nye røgfri lejligheder ud.

- Både dem der ryger, og dem der ikke ryger, de vil gerne have et røgfrit hjem i dag, siger Britta Jespersgaard.

Bjarne Walentin synes det er fint at der bliver lavet røgfrie lejligheder - bare han fortsat kan ryge videre på sin altan.

- Det betyder meget for mig, at jeg kan komme ud på altanen og få en smøg. Det sætter jeg pris på. Det er mit frirum, siger han.

291019 Natten til den 26. oktober skrabte ukendte gerningsmænd toppen af omkring 2.000 kvadratmeter fredet klit ved Sønder Stran

play Forsvarer vil have Hans Andersen frifundet: - Det er bare gammel havbund

Restaurant Tabu, Aalborg

Partier vil have "fjollet" bookingregel på restauranter og barer sløjfet

180421 ko, køer, køer på græs, øko

play Per lukkede køerne på græs: - Det er fantastisk at opleve

Dødfunden Hørby 1

Landsretten skal afgøre sag om 15-årigs død

291019 Natten til den 26. oktober skrabte ukendte gerningsmænd toppen af omkring 2.000 kvadratmeter fredet klit ved Sønder Stran

play Forsvarer vil have Hans Andersen frifundet: - Det er bare gammel havbund

Restaurant Tabu, Aalborg

Partier vil have "fjollet" bookingregel på restauranter og barer sløjfet

180421 ko, køer, køer på græs, øko

play Per lukkede køerne på græs: - Det er fantastisk at opleve

Til forsiden

Til forsiden