S kritisk overfor budgetaftaler

Socialdemokraterne vil granske aftaler med kommuner og regioner, før partiet siger ja eller nej i Folketingets finansudvalg, siger kommunalordfører nordjyden, Ole Stavad.

Socialdemokraterne vil ikke garantere, at partiet stemmer for budgetaftalerne for 2008 med kommuner og regioner, som regeringen om få uger fremlægger i Folketingets finansudvalg.

Partiet vil først granske aftalerne og stille spørgsmål til finansminister Thor Pedersen (V).
Det siger kommunalordfører Ole Stavad (S) til Ritzau.
- Vi vil se manden, før vi tager hatten af. Med den meget stramme økonomi for kommunerne bliver det meget svært at leve op til det service-niveau, som regeringen har skabt forventninger om. Alle 98 kommuner skal deles om under én milliard kroner. Det er ikke meget, når pengene spredes til børn, ældre og folkeskole, siger han.

Regionerne kan ikke prioritere sundhedsudgifterne på
offentlige sygehuse. Hvis patienterne ikke behandles inden to måneder og snart én måned, kan de enten vælge et privat hospital eller et offentligt sygehus i en anden region, påpeger Ole Stavad.

- Det er styret af efterspørgslen. Det er kunderne, eller sygdommen, som bestemmer, siger han.

Aftalen med regionerne rummer for få penge til psykiatri. Desuden rammes kollektiv trafik hårdt, fordi der kun er 125 millioner kroner til både kollektiv trafik og jordforurening.

- Det er en uundgåelig konsekvens af denne aftale, at den kollektive trafik bliver ret dramatisk forringet. Der mangler økonomi til at sikre en regional trafik af høj kvalitet, mener Ole Stavad.
/ritzau/

Forsiden lige nu