Orla Hav er det ene af de tre nordjyske S-folketingskandidater, der ikke vil stemme for at lukke Embedslægeinstitutionen i Aalborg. Foto: TV2/NORD PLUS

S uenig om embedslæger

Flere S-politikere vil ikke stemme for regeringens forslag om at skære i antallet af embedslægeinstitutioner.

Hvis det går ud over Aalborg, at regeringen vil skære embedslægeinstitutionerne ned fra fem til tre, får forslaget ikke opbakning fra flere nordjyske S-politikere.

Folketingspolitikere Orla Hav og Bjarne Laustsen er nemlig trætte af, at statslige arbejdspladser flyttes fra udkantsområderne. Det skriver Nordjyske Stiftstidende.

- Man udhuler systematisk muligheden for at have et Danmark i balance, når man igen flytter højtuddannede arbejdspladser fra Nordjylland, siger Orla Hav.

- Det har jeg meddelt, at jeg ikke kan stemme for, tilføjer han.

Det er på nuværende tidspunkt ikke besluttet, hvilke embedslægeinstitutioner, der skal lukkes, hvis forslaget går igennem.

I dag er der institutioner i København, Aarhus, Ribe, Sorø og Aalborg, og pilen peger ifølge de nordjyske politikere på, at blandt andet Aalborg står for skud.

- Jeg tager forbehold, hvis ikke der kommer en fornuftig placering, og det er i min optik, at man lukker den i Aarhus og i København, siger Bjarne Laustsen.

Heller ikke trafikpolitisk ordfører Rasmus Prehn vil stemme for forslaget, og i sidste ende kan regeringen få svært ved at finde flertal, skriver Nordjyske Stiftstidende.

Det får næstformanden i Folketingsgruppen Ane Halsboe-Larsen til at lange ud efter de kritiske nordjyder.

- Når der er taget en beslutning, skal man stå sammen, siger hun og tilføjer:

- Det er lidt for nemt at tage forbehold, og det er ikke seriøst, for vi er i en krisesituation, hvor staten skal spare, og det kan også mærkes i Nordjylland.

Embedslægernes arbejdsopgave er blandt andet at lave de sundhedsfaglige tilsyn på for eksempel plejehjem.

Formanden for embedslægeforeningen, Niels Holm-Nielsen forudser, at det bliver svært at leve op til kravene, hvis man skal bruge mere tid på transport.

/ritzau/