Så ofte hører vi ordet finanskrise

Selv om finanskrisen i Danmark reelt sluttede for snart tre år siden, så glemmer vi den ikke lige foreløbig.

Sidste år blev finanskrisen nemlig omtalt flere end 5.000 gange i danske medier, og alene i år er antallet oppe på 700 omtaler. Det fremgår af en ny undersøgelse, som Infomedia har lavet for Spar Nord.

I 2006 var begrebet "finanskrise" stort set ikke-eksisterende i danske medier, men det ændrede sig fuldstændig i 2008 og ikke mindst i 2009, hvor finanskrisen blev omtalt i landsdækkende dagblade og nyhedsudsendelser herhjemme flere end 14.000 gange.

- Et fortsat højt niveau af omtalerne om finanskrisen og konsekvenserne af krisen er alt andet lige med til at fastholde både forbrugere og virksomheder i en slags tilstand af at være på vagt, fordi vi bliver mindet om risikoen for arbejdsløshed, faldende huspriser og lignende. Særligt - naturligvis - når omtalerne i pressen er vinklet negativt, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm i en pressemeddelelse.

- Og selv om finanskrisen stadig kaster skygger over store dele af specielt Sydeuropa, så sluttede finanskrisen reelt tilbage i 2012, tilføjer han.

I USA sluttede finanskrisen allerede i sommeren 2009, men i Europa blev finanskrisen afløst af andre økonomiske kriser, som ifølge Jens Nyholm er med til at holde liv i finanskrise-omtalerne.

- Lavvækst, offentlige sparerunder, arbejdsløshed og økonomisk tilbageholdenhed blandt virksomheder og forbrugere har været nogle af hovedtemaerne i europæisk økonomi siden 2012, og det har holdt liv i finanskrise-omtalerne, fordi det var finanskrisen, der udløste rækken af kriser, uddyber Jens Nyholm.

Selv om vor tids finanskrise har vist sig at være en usædvanlig langvarig en af slagsen, så vurderer Jens Nyholm, at der nu er gode forudsætninger for, at vi snart kan lægge krisen bag os.

- Renten er historisk lav, olieprisen er halveret og euroen er svækket med knap 20 procent over for den amerikanske dollar til stor gavn for europæiske virksomheders oversøiske konkurrenceevne. Dertil kommer så Den Europæiske Centralbanks historiske beslutning om at pumpe ikke færre end 8.500 milliarder kroner ud i det finansielle system i løbet af de kommende 16 måneder, uddyber Jens Nyholm.

- Så der er gode chancer for, at vi snart kan komme videre og få nogle forbrugere og virksomheder i såvel Danmark som i Europa, der så småt begynder at ryste krisefrygten af sig, tilføjer han afsluttende.


Seneste nyt

fra Nordjylland