Så meget spøgelsesgarn flyder rundt i Limfjorden: - Det er skidt, og vi skal holde op med det
Massevis af fiskenet og redskaber bliver efterladt i de nordjyske farvande.
Når fiskerne tager ud på vandet for at gøre dagens fangst, glemmer de engang imellem noget, som de ikke burde glemme.
Nemlig deres redskaber som for eksempel fiskenet.
- Det er skidt. Helt sikkert, og det skal vi holde op med, lyder det fra biolog og projektleder hos Limfjordsrådet Morten Hertz.
Det er plastik, det er affald, og det hører ikke til ude i naturen. Det skal selvfølgelig væk.
biolog og projektleder hos Limfjordsrådet Morten Hertz.
Oprydningen er i gang
Han har i en periode arbejdet på at få fisket de her redskaber op fra vandet i blandt andet Aalborg Bugt og Nissum Bredning, og han kalder de efterladte ting for et stort problem.
- I særdeleshed i Limfjorden er problemet stort, og flere undersøgelser - blandt andet af DTU Aqua i 2021-22 - har vist, at problemet er større end først antaget, siger Morten Hertz.
- Vi har for eksempel været i gang i Aalborg Bugt, og der har vi afsøgt 18 kvadratkilometer, hvor vi har fisket 12 kubikmeter op. I Nissum Bredning er vi to tredjedele igennem de områder, vi skal afsøge, og der har vi fisket 42 kilometer garn op.
Det svarer til at spænde garn fra den ene ende af Nissum Bredning til den anden og så tilbage igen.
- Så der er meget, konstaterer biologen tørt.
- Det hører ikke til i naturen
Der er altså ved at blive ryddet op i blandt andet de nordjyske fjorde, og til den opgave er der blevet givet fire millioner kroner til at få ryddet op i Limfjorden og en del af Aalborg Bugt.
- Det er vi godt i gang med, og en del af løsningen er også at sørge for, at det, vi fisker op, ikke bare bliver erstattet af noget nyt. Derfor kører vi også en oplysningskampagne, hvor vi har fået 700.000 kroner af Fiskeristyrelsen, påpeger Morten Hertz.
Det er ikke godt for havmiljøet, at der bliver efterladt de her redskaber, da det er bly og mikroplast, der bliver frigivet, ligesom det også giver problemer for dyreriget.
- Der er fisk, krabber og til dels også fugle, der kan blive fanget i de her efterladte fiskenet, siger biologen.
- Det er plastik, det er affald, og det hører ikke til ude i naturen. Det skal selvfølgelig væk.
Nissum Bredning har tilsyneladende den største mængde af efterladte redskaber, men til vinter starter arbejdet i Venø Bugt og Løgstør Bredning.
- Så må vi se, hvor meget vi finder, siger Morten Hertz fra Limfjordsrådet.
Han påpeger, at de oprindeligt har lovet at være færdige i 2025 med oprydningen, men det kan godt se ud til, at det tager lidt længere tid, og den må de så tage med Fiskeristyrelsen.