Så nemt er det: Din guide til det perfekte gækkebrev

Gækkebreve er magiske og kreative at lave sammen i familien, men heldigvis også nemme at lave. Og er du heldig, kan de endda udløse et chokoladeæg her i påsken. Kunstfaglig koordinator ved Museum for Papirkunst guider dig.

Mit navn, det står med prikker, pas på det ikke stikker.

Bedsteforældre får hvert år fyldt postkassen med børnebørnenes gækkebreve, og pudsigt nok gætter de sjældent, hvem der dog har sendt dem sådan en påskehilsen.

Du kan nemt klippe gækkebreve sammen med dine børn - faktisk tager det kun ganske få minutter. Og så er slikkeladeskålen fyldt op påsken over. Vi har bedt kunstfaglig koordinator ved Museum for Papirkunst, Anne-Cæcilie Fibiger om en komplet guide, så du kan vise dine børn, hvordan det skal gøres.

Ifølge papirklipeksperten er det vigtigste at følge din intuition og bare lade fantasien rulle.

- Når du klipper, er det egentlig bare at bruge sin fantasi. Du kan lægge en plan, eller du kan også vælge bare at se, hvad der sker, når du klipper, fortæller hun.

Selv om du har en idé om, hvor du vil hen med dit gækkebrev, kan du faktisk ende med at overraske dig selv.

- Det er det magiske ved gækkebreve, for du folder og klipper, og når du så folder det ud igen, så kan man faktisk godt blive lidt overrasket. Men det er egentlig bare at gå i gang, siger Anne-Cæcilie Fibiger.

Komplet guide: Sådan laver du et klassisk, rundt gækkebrev

  1. Fold et stykke A4-papir som et kvadrat – klip det overskydende fra.

  2. Fold kvadratet én gang mere, så papiret får form som en trekant.

  3. Fold 1-2 gange mere – alt efter hvad du selv har lyst til. Dog stadigvæk i rund form.

  4. Klip en rundbue i yderkanten af gækkebrevet, så det får form som en kegle.

  5. Klip valgfri forme ved kanten af dit gækkebrev, f.eks. rundbuer, hjerter eller trekanter. Husk ikke at klippe hele siden af, for så hænger gækkebrevet ikke længere sammen. Brug en lille saks – så kan du nemmere klippe små detaljer.

  6. Klip en lille rundbue i spidsen af gækkebrevet. Den bliver til midten af gækkebrevet, og det pynter flot med en form netop dér.

  7. Fold gækkebrevet ud – og voila, du er klar til at sende det afsted! Du kan evt. lægge en vintergæk ved – husk at skrive det lille digt: ”Mit navn, det står med prikker – pas på det ikke stikker” og så dit navn med prikker.


Kilde: Anne-Cæcilie Fibiger, Kunstfaglig koordinator ved Museum for Papirkunst

Tradition med vintergæk

Når du og børnene så har lavet jeres gækkebrev, skal det traditionen tro sendes afsted til nogen. Nogen, man holder af, eller gerne vil drille lidt. Og her det oplagte valg mormor, morfar, farmor og farfar.

- Mange sender gækkebreve til deres bedsteforældre, og de er ret dårlige til at gætte ting, der er stavet med prikker, siger Anne-Cæcilie Fibiger med et smil.

Og har man en velassorteret have, kan man lægge en lille blomsterhilsen ved.

- Det er en tradition med gækkebreve, at man lægger en lille vintergæk ned i kuverten. Nu er det sidst på sæsonen med vintergækker, men hvis man er heldig, kan man finde nogle ude i skoven, fortæller den kunstfaglige koordinator ved Museum for Papirkunst.

Og så kan du jo være så heldig, at dit brev udløser et chokoladeæg.


Seneste nyt

fra Nordjylland