Sådan har vi flyttet på 10 år: Især én kommune er populær - men det bliver ikke ved

Selvom indbyggertallet falder i ni af Nordjyllands Kommuner, er der en modsatrettet tendens i gang, siger forsker.

Størstedelen af de nordjyske kommuner hænger i bremsen, når man alene ser på udviklingen i antallet af indbyggere. 

Værst står det til på Læsø og Mors, der i løbet af de seneste 10 år har oplevet et fald i indbyggertallet på henholdsvis 6,7 og 6,5 procent. Det viser de seneste tal fra Indenrigs- og boligministeriet.

Kontrasten er stor til Aalborg kommune, der har oplevet en stigning i indbyggertallet på næsten ti procent, og Rebild Kommune med en stigning på seks procent.

Tallene bekræfter i høj grad en gammelkendt tendens med urbanisering. Men de viser ikke, at der er en anden udvikling i gang, forklarer Jesper Bo Jensen, fremtidsforsker ved Fremforsk, Center for fremtidsforskning.

Se udviklingen over de seneste ti år her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Der gemmer sig flere nuancer i de her tal. For der kan være en stor andel af ældre borgere i en kommune, samtidig med, at mange yngre er flyttet til. Men de har så ikke fået børn særlig hurtigt. Så vil det stadig vise en negativ tendens i indbyggertallet, selvom der faktisk er gang i en positiv tendens, siger han og peger på tallene i rapporten Fremtidens Boligmarked i 2030 og 2035.

quote I det hele taget regner vi med en større udflytning af befolkning fra de store byer

Jesper Bo Jensen, fremtidsforsker

De viser, at alle kommuner vil opleve vækst i gruppen af 30-39 årige de kommende 10 år, hvor eksempelvis Læsø Kommune forudsiges at få en stigning i andelen af den aldersgruppe på 13 til 17 procent.

- Det interessante er, at hvis man tager kommunerne og deler op i sogne, så har alle kommuner områder i vækst, siger Jesper Bo Jensen.

Fakta om opgørelsen af indbyggertal:

En kommunes befolkningsudvikling i løbet af et år bestemmes af tre størrelser: Nettotilflytningen til kommunen, nettofødselsoverskuddet og nettoindvandringen.

  • Nettotilflytning: Tilflyttende borgere fra andre kommuner fratrukket fraflyttede borgere til andre af landets kommuner.

  • Fødselsoverskud: Antal nyfødte i løbet af året fratrukket antallet af døde i løbet af året

  • Nettoindvandring: Antal indvandrede borgere (danskere som udlændinge) fra resten af verden til kommunen fratrukket antallet af fraflyttede borgere (danskere som udlændinge) til resten af verden

Kilde: Fremtidens Boligmarked i 2030 og 2035.

Ikke entydige vindere og tabere

Selvom Rebild og Aalborg Kommuner på papiret står som de store vindere, er der også her nuancer at finde i den positive befolkningsudvikling.

Eksempelvis har man oplevet nogle kvartalsvise dyk i befolkningsvæksten i de store byer - og det gælder altså også Aalborg. 

- Der er sket en vending i måden, folk de bosætter sig på. Man kan se et mønster, hvor folk flytter ud fra universitetsbyerne efter endte studier. Det skyldes blandt andet de høje boligpriser, siger Jesper Bo Jensen og fortsætter:

- Halvdelen af alle danskere mellem 20 og 24 år bor i de store byer, men når der er gået nogle år, flytter de ud igen for at finde et sted at bo, der er stort nok til det, de gerne vil.

På det grundlag forudser han, at stigningen i indbyggertallet i Aalborg vil være mindre i løbet af de næste 10 år, og at der i stedet for et yderligere fald i indbyggertallet i eksempelvis Læsø og Morsø Kommuner vil ske vækst.

- I det hele taget regner vi med en større udflytning af befolkning fra de store byer, slutter han.

Et eksempel på det kan du se i programmet herunder - Peter Mortensen tog nemlig springet fra kriminaltekniker i hovedstaden til landbetjent på Læsø:


Seneste nyt

fra Nordjylland