Foto: Per Frank Paulsen

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Sådan klarer Fido bedst nytårsaften

Rigtig mange husdyr lider nytårsaften på grund af larm fra nytårskrudtet. Men der er en del ting, man kan gøre for at hjælpe.

Nytårsaften skal fejres med et ordentligt brag, men for vores firbenede venner er det en knap så festlig aften. Rigtig mange hunde stikker af nytårsaften, fordi de bliver skræmt af nytårskrudtet.

Ved Dyrenes Beskyttelse fik man sidste år 33 opkald om borløbne hunde mellem 30. december og 1. januar, og det er tre gange så mange som normalt.

- Dyrene forstår ikke, hvad der sker, så det er klart, at de reagerer ved at blive bange og utrygge, når der lyder det ene brag efter det andet, siger Jens Jokumsen, der er projektleder for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

Alle dyr kan reagere voldsomt på fyrværkeri - også de mange landbrugsdyr og vilde dyr i naturen, som man nogle gange kan komme til at glemme i nytårsfestlighederne.

Jens Jokumsen opfordrer derfor folk til at begrænse deres forbrug af nytårskrudt.

- Hvis man gerne vil give dyrene en god nytårsaften, så nøjes med at sende raketter afsted til midnat, siger han.

Dyrenes Beskyttelse har gode råd til dyreejere nytårsaften:

- Sørg for, at hunden får tilstrækkelig motion om formiddagen, så den er træt om aftenen.

- Luft hunden i snor, da den kan løbe væk, hvis den bliver forskrækket af f.eks. et højt brag. Tag ikke hunden med ud, når fyrværkeriet er på sit højeste.

- Hvis du har en udekat, så sørg for at holde den inde nytårsaften. Sørg for at kattelemmen er lukket.

- Undlad af fyre bordbomber af, hvis dine dyr virker skræmte ved bragene.

- Hvis du har udegående dyr, så sæt dem på stald og vær hos dem, hvis de virker stressede og skræmte.

- Tag væk med kæledyrene til et roligere sted, hvis du har forventning om, at der vil blive fyret meget fyrværkeri af, der hvor du bor - eller få dyrene passet et roligt sted hos mennesker, de kender.

- Hvis hunden eller katten vil gemme sig under sengen, skal de have lov til det. Hiv dem ikke ud, så stresser du dem blot yderligere.

- Optræd roligt og behersket. Hvis du selv er bange, vil dyret straks mærke det, hvorfor dens egen angst vil blive forstærket. Vær rolig og afslappet så du ikke signalerer, at der er noget at være bange for.

- Tag en snak med naboer og venner om, at de kan hjælpe dyrene ved at begrænse fyrværkeriet.

- Hvis hunden eller katten stikker af, kan du efterlyse dem via Dyrenes Beskyttelses hjemmeside.

Se dyrlægens gode råd i videoen her: