LIGE NU:

Sådan lyder anklagerne

Landets største sag om kursmanipulation er begyndt i Retten i Hjørring. Fem tidligere topchefer fra ebh bank og Sparekassen Himmerland er alle tiltalt for kursmanipulation for ni millioner kroner.

Anklageskriftet, der i dag blev fremlagt i retten i Hjørring, består af seks forhold som retten i dag og yderligere otte dage, skal tage stilling til.

Sparekassen Himmerland ved bestyrelsesformand Finn Hovald Mathiassen er tiltalt for ved som juridisk person at være ansvarlig at en del af ebh bankss køb af sparekassens aktier skulle ske ved, at ebh bank fortløbende indlagde købsordrer på en bestemt aktie til en bestemt kurs, som dermed skulle sikre at aktien ikke kunne købes til under denne kurs. Aftalen blev effektueret og der blev ifølge anklageskriftet handlet aktier for en samlet kursværdi af knap ni millioner kroner. Det bevirkede, at kursen på sparekassens aktier blev holdt kunstigt oppe på det mellem ebh bank og sparekassens aftale niveau.

Tidligere direktør i Sparekassen Himmerland, Svend Jørgensen, og tidligere direktør i ebh bank, Finn Strier Poulsen er begge tiltalt for at have indgået aftale om gensidig aktieopkøb, mens fondschefen og souschefen i fondsafdelingen i Sparekassen Himmerland, er tiltalt for at have indgået aftale med medarbejdere i ebh bank om at gennemfører købsordrerne.

Fondschefen er desuden tiltalt for direkte at have foretaget handlen.

Også fondschefen i ebh bank er tiltalt for at have været med i en ulovlige aftale.

Anklagemyndigheden benyttede første dagen i den omfattende retssag til at gennemgå sagen, og ingen af de tiltalte nåede at blive afhørt i retssalen i Hjørring torsdag.