LIGE NU:

Sådan undgår du tørre øjne i vinterkulden

Det er småt med lyse timer, temperaturen falder og vi holder os mere og mere inden døre. Den adfærd går ud over vores øjne, der tørrer ud i vinterkulden.

Kulde forringer fugtbalancen i øjnene, og derfor oplever mange at have kløende og irriterede øjne om vinteren.

Tørhed i øjet kan gøre synet sløret og danne bygkorn under øjenlåget, som fører til endnu mere tørhed. En ond cirkel, der i sidste ende kan føre til en meget ubehagelig betændelsestilstand i øjet, der kun kan afhjælpes med medicin.

Det er oftest ældre mennesker og folk med kontaktlinser, der døjer med tørhed i øjnene.

Ved EuroEyes i Aalborg ser øjenkirurg Jannik Boberg-Ans jævnligt patienter med tørre øjne. Han giver derfor sine bedste råd her:

Blink

- Når luftfugtigheden bliver lavere, bliver det ekstra vigtigt selv at fugte øjnene. Det gør man ved at blinke. Jo hårdere, man blinker, jo mere sekret bliver der presset ud i øjnene, siger Jannik Boberg-Ans.

Det er især når vi sidder ved computere og iPads, at vi glemmer at få blinket. Blinkefrekvensen nedsættes faktisk med op til 60 procent foran computerskærmen.

Massér øjenlågene

-Tryk blidt hen langs øjenvippekanten og hold trykket i 5-8 sekunder. Man kan også massere øjenlåget forsigtigt med varmt vand, mens man er i bad, siger øjenkirurgen.

Brug øjendråber

-Hvis man allerede har tørre øjne, kan man dryppe kunstige tårer i sine øjne. Det vil få generne til at forsvinde, men det løser ikke den oprindelige ubalance i øjet, siger Jannik Boberg-Ans.

Væk med kontaktlinserne

-Kontaktlinser forhindrer øjet i at blive fugtet. Derfor kan det være en god idé at skifte linserne ud med briller eller få en øjenoperation, siger øjenkirurgen.

Se mere i vores udsendelse i aften klokken 19.30 om, hvordan det egentlig kan være, at så mange døjer med tørhed i øjnene.