02:49

Foto: Michael Kragmann

1 af 2

Sæbynitter raser: Vil ikke have megamøller

Op til 66 vindmøller, der er 200 meter høje. Det bliver udsigten fra Sæby mod øst, hvis vindmøllepark bliver virkelighed.

- Hvis det bliver gennemført, er jeg bekymret for Sæby og Sæbys borgere.

- Det er et tåbeligt projekt. Find et andet sted til de møller

Så klar er meldingen fra Hauke Thiessen, der er talsmand for sommerhusforeningen Strandgården i Sæby og Ole Pedersen, der er formand for Sæby Sejlklub.

De er begge store modstandere af udsigten til den vindmøllepark, der kan blive til virkelighed fire kilometer ude i Kattegat i et 57 kvadratkilomter stort område, der strækker sig fra Halbjerg til Lyngså.

Området kan i yderste konsekvens blive hjemsted for 66 vindmøller, der hver er 200 meter høje. Og sådan et nybyggeri vil gøre byen mindre attraktiv for de mange turister, der kommer fra vandsiden til byen.

- Turisterne vil helt sikkert sejle forbi. Møllerne, de vil stå som en mur her uden for Sæby Havn, og det er klart, at så sejler man til en anden havn, lyder det fra Ole Pedersen.

- For 15-20 år siden agiterede man for at vi her i udkantsområdet skulle leve af turismen og serviceområdet. Det er vi lykkedes ganske godt med i Sæby, men nu vil tilsyneladende ødelægge det, siger Hauke Thiessen.

Frederikshavn Kommune er der trods den lokale modstand opbakning til projektet, der er en udløber af en energiaftale lavet i Folketinget i 2012. Dengang blev alle partier undtagen Liberal Alliance enige om at placere flere vindmølleparker ud for de danske kyster.

Her tre år senere er der seks placeringer, der stadig kandiderer til at blive hjem for de høje møller. Og Sæby er altså i blandt.

- Man har i byrådet tilsyneladnde accepteret placeringen af de her vindmøller uden at høre sæbynitterne først. Det er der 7-8 andre kommuner, der har vaklgt at gøre først, men det vil man tilsyneladende ikke i Frederikshavn kommune. det er vi skuffede over, siger Hauke Thiessen.