Sæsonen er på vej: Sådan undgår du brand i din skorsten
Foto: RAIS A/S
Arkivfoto.
Har du en brændeovn stående, så går der nok ikke længe, inden du skal fyre op for varmen i stuen. Men sørg for at følge de her råd, så du undgår brand og røg i din skorsten.
Hvis du ejer en skorsten, er det en god idé at følge skorstensfejernes råd, så du undgår, at den bryder i brand, eller at den udvikler kraftig røg. Vi har derfor samlet tipsene her fra skorstensfejer Søren Andersen fra Hobro.
Først og fremmest gælder det om at undgå vådt træ.
- Du skal sørge for, at dit træ er rent og tørt. Der skal helst være en vandprocent på under 18 procent i dit træ. Du kan eventuelt bruge en fugtmåler for at tjekke, at træet er tørt nok, siger Søren Andersen.
Træet skal helst heller ikke være malet eller trykimprægneret. Fugtigt eller malet træ kan udvikle røggaser, og det er dem, der bryder i brand.
Herefter er det klogt, hvis du lægger dit brænde efter top-down metoden.
- Først og fremmest skal du lægge træet med den kløvede side opad. Du skal bruge 12-16 tynde optændingspinde og to-tre optændingsblokke. Først lægger du fire optændingspinde på den ene led og derefter fire på den modsatte led. Sådan fortsætter du. Inden du lægger de sidste fire pinde, lægger du optændingsblokkene, siger Søren Andersen.
Slutteligt skal du bare tænde op i optændingsblokkene og sørge for, at der rigeligt med ilt i brændeovnen. Nu skal du holde øje med røgen fra din skorsten. Den hvide røg skal helst forsvinde efter fem-ti minutter, så der i stedet kun kommer en tåget dis.
- Når optændingspindene er brændt af, og du er nået til glødelaget, så putter du to-tre stykker træ ind med den flækkede side nedad, så der rigtig kommer gang i det, slutter Søren Andersen af.
Top-down metoden er også med til at nedsætte den skadelige røgudledning. Du kan også se hele metoden i videoen her.