Foto: Ib William Christensen

Salt skal ikke smides i Limfjorden

Et tre millioner ton stort råstofspild kan være på vej til at blive afværget. For hvorfor skal man dumpe salt i Limfjorden, når det kan bruges som vej- og bordsalt. Det spørgsmål skulle miljøministeren svare på i dag.

Salt. Den danske undergrund er fuld af det og det er spild at smide det ud, mener saltfabrikken AkzoNobel.

Det statslige Energinet.dk vil gerne have lov til at udvide sit gaslager, der ligger i en salthorst ved Aalestrup. Det vil de gøre ved at vaske tre millioner ton salt ud i Limfjorden. Men det er ressourcespild siger AkzoNobel i Mariager. De vil udvinde saltet og sælge det.

- Vi går meget op i bæredygtighed. Vi synes at AkzoNobel kan tilbyde et bedre alternativ end at lukke salt ud i Limfjorden, siger Johan Visser, der er administrerende dikretør for AkzoNobel i Mariager.

Det glæder Limfjordsrådet og folketingsmedlemmet Per Husted (Soc.dem), der hele tiden har frygtet at en stor saltudledning til Limfjorden vil få fiskene til at flygte.

- Jeg synes det er et super forslag. Vi har hele tiden sagt at det burde kunne lade sig gøre. Og vi ved jo at der er mangel på vejsalt, siger Poul Roesen (Kons.), der er formand for Limfjordsrådet.

-  Når vi har en løsning, hvor det kan gøres miljømæssigt neutralt, hvorfor så tage en miljømæssig risiko ved at lede det ud i Limfjorden, siger folketingsmedlem Per Husted (Soc.dem.)

Miljøministeren er bekymret for hvor meget grundvand AkzoNobel skal bruge til sin udvinding af saltet. Men virksomheden lover at man ikke vil bruge grundvand end man allerede gør i dag. 

- Derfor vil min opfordring være til min kollega, klimaministeren, om at tage kontakt til saltfabrikken i Mariager for at finde ud af, om der er noget i ønsket om at bruge saltet. For så må man jo undersøge om det er et reelt alternativ, siger miljøminister Karen Ellemann (Venste).