Foto: Tommy Hald

Sammenstyrtning: Stor belastning gjorde mur ustabil

Det var flere forskellige forhold, der fik boligblok i Frederikshavn til at kollapse.

To personer endte under murbrokkerne, da hjørnet på en ejendom i Mølleparken på Provst Dreslers sidste søndag kollapsede. De to personer slap heldigvis med skrammer og knoglebrud, men kollapset fik hele landets opmærksomhed.

Fredag middag offentliggjorde totalentreprenøren NCC så den foreløbige rapport om årsagen til kollapset, og i den slås det fast, at flere forhold i samspil fik bagmuren i ejendommen til at kollapse.

I rapporten lyder det blandt andet at bagmuren, der på tidspunktet for kollapset var den eneste bærende del i ejendommens hjørne, blev udsat for for stor belastning. Belastningen på bagmuren skyldes at facaden som en del af renoveringen var fjernet, så der kunne isoleres. Samtidig var et guld brækket op i kombination med vind fra begge sider, gav muren efter.

- Det er et samspil mellem flere uheldige faktorer, der førte til den alvorlige ulykke. Som totalentreprenør har vi det overordnede ansvar for projektstyringen, og det ansvar har vi ikke løftet godt nok. Vi har aldrig oplevet en ulykke som denne før og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at sikre, at noget lignende ikke sker igen. Det er en ulykke, der bare ikke måtte ske, siger områdedirektør Henrik Krogh Holm.

- Selvom det er for tidligt at komme med endelige konklusioner omkring baggrunden for ulykken, må vi allerede nu konstatere, at vi burde have krævet et bedre projektmateriale fra vores rådgivere. Vi burde også have ført et mere omfattende tilsyn og sørget for en bedre koordinering med underentreprenørerne. Derfor har vi øjeblikkeligt taget fat på alle de elementer, så vi kan sikre en ekstra stram styring af projektet fremover, fortsætter Henrik Krogh Holm.

Det er boligforeningen Vesterport, der er bygherre på renoveringen af de i alt 300 lejemål, og i pressemeddelelsen sendt ud af NCC sender Steen Møller Andersen roser til NCC.

- Jeg er tilfreds med den klare udmelding og synes, at det klæder NCC, at man ikke taler udenom. Det borger for et godt fremtidigt samarbejde, hvor alle muligheder er til stede for en geneetablering af tilliden. Så nu kigger vi fremad og forventer, at projektet vil forløbe uden yderligere tilbageslag. Vores interesse er, at beboerne får nogle gode lejligheder, som de bliver glade for. Med de planer, der bliver lagt nu i samarbejde mellem os og NCC, ser vi også frem til, at den resterende byggeperiode forløber tilfredsstillende, siger Steen Møller Andersen.

Alle beboere afdelingen Mølleparken er blevet genhuset, og flytter ikke ind igen, før renoveringen er overstået.