Scenekunstudvalg: Egnsteatrene i farezonen

Kunstrådets udvalg for scenekunst vil have Folketinget til at genindføre fast refusionsordning for egnsteatrene. Ny ordning giver flere af dem store problemer.

Folketinget kommer under stadig større pres for at genindføre den tidligere ordning for statsstøtten til landets 34 egnsteatre.

Kunstrådets Scenekunstudvalg opfordrede tirsdag i en pressemeddelelse kulturminister Carina Christensen (K) og Folketingets partier til at vende tilbage til en statsrefusion på 50 pct. af kommunernes udgifter til disse teatre.

Ordningen blev ændret i 2007, så statens refusion hvert år fastsættes på finansloven. I år er den sat ned til 40 pct., hvilket kommunerne og teatrene først modtog besked om flere dage inde i 2009.

Udvalget for scenekunst konstaterer, at mange kommuner og teatre allerede oplever store problemer med ordningen. Udvalget baserer det på tilbagemeldinger fra de konsulenter, der er udpeget til at følge egnsteatrene.

- Konsulenterne har set flere kreative forslag til, hvordan kommunerne vil skubbe den nedsatte statslige refusion videre til egnsteatrene. For de aftaler, der forhandles i øjeblikket, har der været eksempler på, at kommuner sætter deres tilskud til det lokale egnsteater ned med, hvad der svarer til den nedsatte refusion, hedder det i pressemeddelelsen.

Scenekunstudvalget fastslår, at flere egnsteatre kommer til at lide væsentlige økonomiske tab som følge af, at Folketinget har nedsat den statslige refusion.

- Der skal handles nu, hvis vi skal skabe tryghed i kommunerne. At vente, til en ny teaterlov er vedtaget, kan betyde mange års ventetid. En ventetid, der kan koste flere teatre dyrt, vurderer udvalget.

/ritzau/